Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMA CHAKRABARTI

EBRD u Hrvatsku ulaže 230 milijuna €

sumo chakrabarti
EBRD
04.07.2013.
u 12:37

U zadnjih dvadeset godina EBRD je investirao 2,8 milijardi eura u 150 projekata.

Premijer Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom EBRD-a sir Sumom Chakrabartijem. Razgovarali su o hrvatskom gospodarstvu, pri čemu je predsjednik EBRD-a istaknuo da EBRD želi pomoći u oporavku, naglasivši da je hrvatska ekonomija vrlo važna za cijelu regiju.

Bilo je riječi i o pomoći u apsorpciji novca iz EU fondova, pri čemu je istaknuto da Hrvatska ima kapacitete za povlačenje značajnog broja sredstava.

U kontekstu privlačenja investicija, Chakrabarti je govorio o namjeri organiziranja konferencije o investicijama na visokoj razini, koja bi se trebala održati u Londonu u prvoj polovini sljedeće godine, a gdje bi Hrvatska imala značajnu ulogu.

Josipović istaknuo je kako je EBRD najveći investitor u Hrvatskoj

Predsjednik Ivo Josipović primio je danas predsjednika Europske banke za obnovu i razvoj Sumu Chakrabartija koji je najavio da će EBRD početkom iduće godine u Londonu organizirati konferenciju koja bi trebala pomoći u povlačenju investicija u regiju.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako je EBRD najveći investitor u Hrvatskoj. U zadnjih dvadeset godina EBRD je investirao 2,8 milijardi eura u 150 projekata. Ove godine, najavio je Chakrabarti, EBRD će uložiti 230 milijuna eura u Hrvatskoj.

Chakrabarti i Luković predstavili novu kreditnu liniju od 60 mil. eura

Čelnik EBRD-a predstavio je, zajedno s predsjednikom uprave Zagrebačke banke Franjom Lukovićem, i novu kreditnu liniju od 60 milijuna eura čija će sredstva, preko najveće hrvatske banke, plasirati najvećim dijelom malom i srednjem poduzetništvu.

 - Srednji i mali poduzetnici u istočnoj Europi trpe zbog nemogućnosti financiranja, a krucijalni su za oporavak ekonomije. Sretni smo što nam se pruža prilika da ojačamo hrvatsku realnu ekonomiju – istaknuo je Chakrabarti te dodao da je ovom segmentu gospodarstva namijenjeno čak 40 milijuna eura.

Preostalih 20 milijuna namijenjeno je projektima poboljšanja energetske učinkovitosti i obnovljive energije.

 - Zagrebačka banka sretna je što može raditi s EBRD-om na poticanju domaće realne ekonomije. Također, kreditne linije usmjerene financiranju privatnog sektora i komunalne energetske učinkovitosti, kao i projekata obnovljivih izvora energije, predstavljaju odličan napredak u smjeru očuvanja energije, što je izuzetno važno s gospodarskog gledišta i sa stanovišta zaštite okoliša – prokomentirao je čelnik Zabe Franjo Luković.

>> EBRD će na Hrvatsku u 2013. izdvojiti 230 milijuna eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije