Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvješće

EBRD: Hrvatsku čeka spor gospodarski oporavak

ebrd
Arhiv VL
15.11.2011.
u 13:42

Ako Vlada ne provede strukturalne reforme, hrvatsko gospodarstvo moglo bi se naći u ozbiljnim problemima na području konkurentnosti

Makrogospodarska situacija u Hrvatskoj je slaba, a oporavak će biti vrlo spor, posebice ako potraje slab oporavak eurozone, piše u tranzicijskom izvješću Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za ovu godinu. Unatoč tome u izvješću je istaknut uspješan završetak pristupnih pregovora Hrvatske i EU te postupna provedba programa gospodarskog razvitka.

Isto su tako pozitivno ocijenjene reforme mirovinskog sustava koje će pomoći u rješavanju pitanja velike nezaposlenosti, ali, kako javlja HRT, Hrvatska tek mora prihvatiti predviđene mjere gospodarskog oporavka kako bi povećala dugoročnu konkurentnost.

EBRD smatra da hrvatsko gospodarstvo čeka vrlo spor oporavak, a ovogodišnji rast, procjenjuju, iznosit će tek 0,5 posto. Idućih godina potporu gospodarskom rastu mogli bi pružiti pretpristupni fondovi.

Ako Vlada ne provede strukturalne reforme, hrvatsko gospodarstvo moglo bi se naći u ozbiljnim problemima na području konkurentnosti.

Također smatraju da bi prioritet za iduću godinu trebao biti brz rast koji će također biti i najveći izazov te ubrzanje privatizacije i komercijalizacije strukture.

Komentara 23

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
14:01 15.11.2011.

HR vlada najavljuje poslije izbora Povečanje svih cjena kao i PDVa možda te mjere pomognu oporavku

ST
stefj
14:51 15.11.2011.

Ako ostane HDZ na vlasti, što sumnjam, stagnirat ćemo jer nema rezanja prava niti primanja državnom i javnom sektoru. Ako pak dođe SDP, novi porezi koje planiraju, udar su na mala i srednja poduzeća koja će dodatno osiromašiti, a poticaj krupnom kapitalu (banke, javna poduzeća, fondovi, međunarodne korporacije). SDP-ov program može donijeti samo malo poboljšanje trenutne situacije, jer dugoročno, uništavanje malih i srednjih poduzetnika je izuzetno pogubno i za državu i za radni dio građanstva. I u jednom i u drugom slučaju, strane investicije će nas zaobilaziti i završavati u susjedstvu. Jedine \"investicije\" bit će prilikom prodaje kvalitetnog \"obiteljskog srebra\", npr. HEP, šume, vode i slično.

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
13:59 15.11.2011.

Ovi otkrili Toplu Vodu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije