Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

EBITDA MOL Grupe u prvom tromjesečju veća od 500 milijuna dolara

Proizvodnja je dodatno porasla u prvom tromjesečju, na 116.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, najviše u zadnjih sedam godina.
03. svibnja 2019. u 15:45 1 komentara 84 prikaza
MOL Grupa
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

MOL Grupa u petak je objavila financijske rezultate za prvo ovogodišnje tromjesečje, prema kojima je ostvarila dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u iznosu većem od 500 milijuna dolara.

Nafta Porast svjetske potražnje Sve jača bitka za naftu: Iran sprema cyber-napad na S. Arabiju?

To je u skladu s predviđanjima za cijelu godinu, ističu iz MOL-a u priopćenju.

EBITDA upstreama (sektor istraživanja i proizvodnje nafte i plina) u prvom je tromjesečju ostala nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznosila je 283 milijuna dolara. Pritom je, kako se navodi, proizvodnja dodatno porasla u prvom tromjesečju, na 116.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, najviše u zadnjih sedam godina, a "potaknuta snažnim rezultatom imovine u Velikoj Britaniji".

Downstream (sektor prerade nafte, prodaje naftnih derivata i petrokemije) je zabilježio slabiji prvi kvartal, uz čistu CCS EBITDA od 138 milijuna dolara, što je 37 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a što se objašnjava "pogoršanim rafinerijskim okruženjem koje je djelomično ublaženo jako dobrim internim rezultatima".

MOL-ova djelatnost usluga kupcima nastavila je s dvoznamenkastim rastom, uz rast EBITDA od 10 posto na godišnjoj razini, kao rezultat veće prodaje goriva i povećanog doprinosa u segmentu ostale robe. Potrošnja motornih goriva je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za tri posto u regiji srednje i istočne Europe, s izuzetnim rastom od pet posto u Mađarskoj i u Hrvatskoj, što je osiguralo poticajno okruženje, kaže se u priopćenju MOL-a.

Benzin marina šunjerga Skok cijena nafte bit će kratkog daha pa ide novi pad

Plinsko poslovanje je ostvarilo EBITDA od 66 milijuna dolara u prvom tromjesečju, što je pad od 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

"U prvom smo tromjesečju imali EBITDA od 500 milijuna dolara i pozitivne pojednostavljene novčane tokove te smo zbog toga sada na pravom putu da ispunimo svoja predviđanja za 2019. godinu i financiramo svoje transformacijske investicije", izjavio je u priopćenju predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi.

Dodao je da je zarada smanjena u odnosu na visoku bazu iz istog razdoblja prošle godine, jer su rafinerijske marže bile znatno slabije i to je samo djelomično ublaženo jakim internim rezultatima u svim djelatnostima.

Hernádi naglašava da je upstream povećao proizvodnju na najvišu razinu od 2012. godine.

Nafta CRNO ZLATO Rusi smanjili izvoz nafte pa se cijena približila 75 dolara

MOL Grupa je međunarodna naftna i plinska kompanija sa sjedištem u Budimpešti. Prisutna je u više od 30 zemalja. Unutar MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrokemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima gotovo 2.000 benzinskih postaja u deset zemalja srednje i jugoistočne Europe.

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas