Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnologija

e-zdravstvo je za Ericsson jedan od najboljih projekata u Europi

orimarijus Ranko Stevanović
16.12.2010.
u 09:30

Projekt e-zdravstvenog sustava izveo je u cijelosti Ericsson Nikola Tesla. Njegova realizacija je počela 2007. godine, a nedavno je predstavljen europskim novinarima u Stockholmu

Od 1. siječnja pacijenti će se, umjesto papirnatim uputnicama i receptima, koristiti elektroničkim receptima, elektroničkim sustavom naručivanja i elektroničkim zdravstvenim kartonima, čime bi se trebalo smanjiti nepotrebno administriranje i zdravstvenim djelatnicima osigurati više vremena za pacijente. Hrvatski projekt e-zdravstvenog sustava, koji je započet 2007. godine, u cijelosti je izveo Ericsson Nikola Tesla za Ministarstvo zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Među tri najbolja u Europi

Hrvatsko e-zdravstvo jedno je među tri najbolja u Europi, a Grupa Ericsson proglasila ga je jednim od najuspješnijih projekata u Europi uz objašnjenje da, osim tehnologije, donosi održivi razvoj te uštede u javnom sustavu omogućuju uštede građanima i liječnicima. Koliko je Ericsson ponosan na projekt svojih hrvatskih kolega – Ericssona Nikole Tesle, dokazuje i činjenica da je nedavno u svojoj bazi u Stockholmu u Švedskoj okupio novinare iz cijele Europe kako bi im ga predstavio, zajedno s još dva rješenja koja dokazuju da ICT tehnologija može pomoći smanjenju zagađenja okoliša – švedskog telekom operatera Telie i projekta zelenog grada unutar Stockholma.

Europskim novinarima projekt e-zdravstva predstavili su menadžer Ericssona Nikole Tesle za rješenja iz područja e-zdravstva Darko Gvozdanović te primarijus Ranko Stevanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Možemo biti ponosni i sretni jer u Hrvatskoj gradimo sustav koji će omogućiti integrirano e-zdravstvo. To je problem koji trenutačno predstavlja velik izazov za Sjedinjene Američke Države, ali i sve europske zemlje gdje je informatizirano samo 40 posto posla u sustavu medicinskih laboratorija, dok u drugim dijelovima zdravstvenog sustava ta brojka pada na niskih deset posto. Ostale vrste podataka rijetko se prenose elektroničkim putem, tj. u manje od 15 posto slučajeva, a samo šest posto liječnika opće medicine u Europe koristi se e-uputnicama, i to u tri zemlje EU članice: Danskoj, Nizozemskoj i Švedskoj – objašnjava primarijus Stevanović te dodaje kako je medicinska razmjena podataka među zemljama još uvijek rijetkost.

Projekt e-zdravstvenog sustava dokaz je, nastavlja primarijus Stevanović, pravilnog pristupa upotrebi tehnologije koja će svima olakšati život.

– Dosad su spojene sve ordinacije primarne zdravstvene zaštite, 1100 ljekarni i 100 laboratorija. Dnevno se izda 100 tisuća e-recepata i deset tisuća laboratorijskih uputnica. Ukupno je dosad izdano tri milijuna e-recepata i pola milijuna e-uputnica – zadovoljno je ustvrdio primarijus Stevanović, koji vjeruje da je e-zdravstvo uistinu velik korak u Hrvatskoj. Procjenjuje se, kaže on, da se zahvaljujući e-zdravstvu broj posjeta liječniku može smanjiti za dvije trećine, odnosno sa 25 milijuna posjeta godišnje u Hrvatskoj se ta brojka može smanjiti na samo osam milijuna posjeta.

– To znači da se primjenom ovog sustava štedi ponajprije novac, a zatim i vrijeme, gorivo, živci te sve ostalo što gube liječnici i pacijenti – tvrdi primarijus Stevanović.

Iako su se u javnosti pojavile bojazni da će primjenom ovog sustava biti moguća zloporaba podataka, primarijus Stevanović i menadžer Ericssona Nikole Tesle za rješenja iz područja e-zdravstva Darko Gvozdanović to oštro opovrgavaju.

Nema zlouporabe podataka  

– Svatko u procesu vidi samo onoliko podataka koliko mu je potrebno, dakle, ljekarnik neće vidjeti cijelu povijest bolesti pacijenta kao što to neki misle. Podaci su trajni i tajni i zato zloporaba podataka neće biti moguća – tvrdi Gvozdanović koji svakodnevno radi na usavršavanju ove inovacije kako bi bila spremna za potpuni prelazak Hrvatske na e-zdravstvo.

U Stockholmu je novinarima predstavljen i Ericsson Mobile Health (EMH) – sustav za udaljeni medicinski nadzor pacijenata namijenjen mjerenju medicinskih parametara kako kod odraslih pacijenata, tako i kod djece.

Komentara 5

JA
Jawa
11:59 08.08.2011.

Ma prekrasno je ovo izgledalo kao reklamni balon. Nema veze što sam ja danas, 08.08.2011. išao po papirnatu uputnicu ženi za rađanje u Vinogradskoj, što su je primili na odjel a mene poslali sa papirima da na glavnom ulazu \"odem prijaviti pacijenta\" i sa papirima se vratim na odjel. A naručena je bila. Ne moram ni govoriti da je na prijemnom šalteru ogromna kanta od kompjutera valjda 10 godina stara. Toliko o \"e\" u lijepoj \"našoj\"

KO
komifo
10:19 16.12.2010.

Čestitke kompaniji i direktorici. Ulaganje u znanje i mladost se isplati. Studirajte tehničke znanosti i bit će posla, pozdrav Ferovcima.

HE
herceg
11:22 16.12.2010.

svaka cast na projektu i ulozenom trudu i radu svih sudionika! i dakako da ce biti posla za sve one studente koji znaju i zele raditi, da se nadovezem na prethodni komentar! ali sam malo skeptican glede nekih detalja navedenihh u tekstu, tipa:\"Podaci su trajni i tajni i zato zloporaba podataka neće biti moguća... \". Iz ove sam branse i zanima me kako netko sa tolikom sigurnoscu moze tvrditi da ce podaci biti zasticeni! ovim se samo priziva neki od umova koji su zeljni dokazati suprotno - hakerima! zamislite scenarij da ovaj sustav zazivi i u velikoj mjeri u zapadnoeurospkim, USA i drugim visoko razvijenim drzavama Orijenta - Japan, Koreja, KIna... i zamislite dogodi se kriza u svijetu, opet se pocne dijelit na paktove kao u hladnom ratu, i naravno da ce sve vitalne funkcije i sustavi druge \"neprijateljske\" drzave postati mete. Samo sto se u tom slucaju nece toliko bazirati na vojne akcije, nego jednostavno hakiranje i blokiranje rada druge drzave...a buduci ce gotovo sve biti online, samo zamislite sta bi jedan hakerski napad na bazu podataka ovog e-sustava mogao uciniti - promjenu podataka pacijentu, podmetanje drugih kartona...sasvim dovoljno da nastupi kaos sustava i paf, jedna bitka dobivena! s ovim zelim reci da je zastita podataka i sustavi tipa e-zdravstvo, e-government u biti dvosjekli mac!puno srece zelim svim IT kolegama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije