Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DZS:

U ožujku pao broj izdanih građevinskih dozvola

bauštela
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
13.05.2016.
u 15:29

Tijekom ožujka ove godine u Hrvatskoj su izdane ukupno 572 građevinske dozvole

Nakon četiri mjeseca uzastopnog rasta, u ožujku ove godine zabilježen je pad broja izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini, i to za 4,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. 

Tijekom ožujka ove godine, naime, u Hrvatskoj su izdane ukupno 572 građevinske dozvole, što je za 4,8 posto, manje od broja dozvola izdanih tijekom ožujka lani. 

Ipak, kumulativno se za prva tri mjeseca ove godine, kada su izdane ukupno 1.593 dozvole, bilježi rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 13,5 posto. Posljedica je to četveromjesečnog rast, posebice rasta iz veljače, koji je na godišnjoj razini iznosio gotovo 46 posto.

No, tako snažan rast u veljači, ali i kumulativni rast, prema ocjeni Hrvatske gospodarske komore (HGK), prvenstveno je rezultat baznog učinka, s obzirom na to da su prvim mjesecima prošle godine zabilježene povijesno najniže vrijednosti u broju izdanih građevinskih dozvola.

Promatrano prema vrstama građevina, 79,7 posto dozvola izdanih u ožujku odnosi se na zgrade, a 20,3 posto na ostale građevine, kao što su ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni i sl. Za zgrade je, naime, izdano 456, a za ostale građevine 116 dozvola. 

Prema vrstama radova, pak, u ožujku je najviše, 407 dozvola ili 71,2 posto, izdano za novogradnje, a 165 dozvola (28,8 posto) izdano je za rekonstrukcije, odnosno dogradnje, prenamjene, obnove i sl.

Pritom je dozvolama izdanima tijekom ovogodišnjeg ožujka predviđeno izvođenje radova ukupne vrijednosti od gotovo 1,7 milijarde kuna, što je upola manje u odnosu na 3,6 milijardi kuna iz prošlogodišnjeg ožujka. Time je u ožujku prekinut i trend godišnjeg rasta predviđene vrijednosti radova, koji je do veljače bilježen šest mjeseci zaredom.

Dozvolama izdanima u prva tri mjeseca ove godine, pak, predviđa se izvođenje građevinskih radova ukupne vrijednosti od 4,16 milijardi kuna ili 30-tak posto manje nego u dozvolama iz prvog tromjesečja 2015. 

"Podaci o izdanim građevinskim dozvolama i dalje bilježe znatne oscilacije po mjesecima, što ograničava donošenje kvalitetnih zaključaka o budućem kretanju građevinske aktivnosti", istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

"Jasniji znaci oporavka očekuju se u nastavku godine, ako se brzo i kvalitetno provedu pretpostavke formiranja održivoga gospodarskog rasta, utemeljene na proračunskim dokumentima te na Planu konvergencije i Nacionalnom programu reformi", zaključio je Savić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije