Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

U ožujku pao broj izdanih građevinskih dozvola

Tijekom ožujka ove godine u Hrvatskoj su izdane ukupno 572 građevinske dozvole
13. svibnja 2016. u 15:29 0 komentara 106 prikaza
bauštela
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon četiri mjeseca uzastopnog rasta, u ožujku ove godine zabilježen je pad broja izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini, i to za 4,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. 

Tijekom ožujka ove godine, naime, u Hrvatskoj su izdane ukupno 572 građevinske dozvole, što je za 4,8 posto, manje od broja dozvola izdanih tijekom ožujka lani. 

Ipak, kumulativno se za prva tri mjeseca ove godine, kada su izdane ukupno 1.593 dozvole, bilježi rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 13,5 posto. Posljedica je to četveromjesečnog rast, posebice rasta iz veljače, koji je na godišnjoj razini iznosio gotovo 46 posto.

No, tako snažan rast u veljači, ali i kumulativni rast, prema ocjeni Hrvatske gospodarske komore (HGK), prvenstveno je rezultat baznog učinka, s obzirom na to da su prvim mjesecima prošle godine zabilježene povijesno najniže vrijednosti u broju izdanih građevinskih dozvola.

Promatrano prema vrstama građevina, 79,7 posto dozvola izdanih u ožujku odnosi se na zgrade, a 20,3 posto na ostale građevine, kao što su ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni i sl. Za zgrade je, naime, izdano 456, a za ostale građevine 116 dozvola. 

Prema vrstama radova, pak, u ožujku je najviše, 407 dozvola ili 71,2 posto, izdano za novogradnje, a 165 dozvola (28,8 posto) izdano je za rekonstrukcije, odnosno dogradnje, prenamjene, obnove i sl.

Pritom je dozvolama izdanima tijekom ovogodišnjeg ožujka predviđeno izvođenje radova ukupne vrijednosti od gotovo 1,7 milijarde kuna, što je upola manje u odnosu na 3,6 milijardi kuna iz prošlogodišnjeg ožujka. Time je u ožujku prekinut i trend godišnjeg rasta predviđene vrijednosti radova, koji je do veljače bilježen šest mjeseci zaredom.

Maro Kristić Zastupnik Mosta Kristić zatražio obustavu građevinske dozvole za projekt Golf na Srđu 19.04.2016., Zagreb - Tomislav Tolusic, ministar regionalnog razvoja i europskih fondova.  Photo: Slavko Midzor/PIXSELL Ministar Tomislav Tolušić: Zbog Grčićeve sporosti izgubit ćemo pola milijarde eura

Dozvolama izdanima u prva tri mjeseca ove godine, pak, predviđa se izvođenje građevinskih radova ukupne vrijednosti od 4,16 milijardi kuna ili 30-tak posto manje nego u dozvolama iz prvog tromjesečja 2015. 

"Podaci o izdanim građevinskim dozvolama i dalje bilježe znatne oscilacije po mjesecima, što ograničava donošenje kvalitetnih zaključaka o budućem kretanju građevinske aktivnosti", istaknuo je direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

"Jasniji znaci oporavka očekuju se u nastavku godine, ako se brzo i kvalitetno provedu pretpostavke formiranja održivoga gospodarskog rasta, utemeljene na proračunskim dokumentima te na Planu konvergencije i Nacionalnom programu reformi", zaključio je Savić.

LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.