Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HFP

Duvnjak potvrdio mogućnost raskida ugovora s Grupom Orco

Vedran Duvnjak
Anto Magzan/Pixsell
25.03.2010.
u 15:58

HFP će posljednji put pokušati prodati gubitaške, dalmatinske tvrtke Adriachem, Trimot i Imota, a ako se ne prodaju ni ovaj put, najvjerojatnije im slijedi stečaj.

Predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak potvrdio je da će, ako Orco do 12. travnja ne povuče odluku o prodaji kavane Pjaca i kampa Viro, ići u raskid ugovora s tom grupom koja upravlja Sunčanim Hvarom. Dodao je kako raskid ugovora nije cilj HFP-a, no ako Orco nastavi s rasprodajom imovine, to će se morati napraviti jer ima drugih zainteresiranih koji će moći upravljati Sunčanim Hvarom.

Sukladno prošlotjednom dogovoru u Splitu, Upravni odbor HFP-a jučer je najavio natječaje za privatizaciju tri dalmatinska dugogodišnja gubitaša, Adriachema iz Kaštela te Trimota i Imota iz Imotskog. Ako se niti ovaj put ne uspiju prodati ove tvrtke za koje u dosadašnjim pokušajima privatizacije uopće nije bilo interesa, vjerojatno im slijedi stečaj. Zbog toga je država izmijenila uvjete natječaja u korist potencijalnih kupaca, pa se tako dugovanja prema HFP-u trebaju vratiti u roku od pet godina, a ne svega 60 dana kako je to do sada bila praksa. Taj kratki rok vrijedi i za povrat duga prema ostalim vjerovnicima, no također ga je moguće produžiti ako oni pristanu na to.

Ukupno 97,78 posto dionica tekstilne industrije Trimot koja ima 192 zaposlena te 65,7 milijuna kuna obveza, na petom natječaju prodaje se za jednu kunu uz obvezne uvjete. Potencijalni kupac mora se, između ostalog, obvezati na zadržavanje zaposlenih najmanje godinu dana, odnosno zbrinjavanje viška te mora priložiti poslovni plan za pet godina s planom restrukturiranja.

Pod gotovo istim uvjetima na prodaju će se ponuditi i 94,58 posto dionica proizvođača alkoholnih pića Imota sa 93 zaposlena, koji je krajem 2009. imao 82,7 milijuna kuna obveza – uz cijenu od jedne kune. Za jednu kunu ponudit će se i 81,6 posto Adriachema koji ima 238 zaposlenih i uz posebne uvjete slične kao i kod Trimota i Imote, s tim da u ovom slučaju ne postoji obveza zadržavanja zaposlenih. Ukupne obveze su krajem lipnja 2009. iznosile 136,25 milijuna kuna. Sindikalni predstavnik UO HFP Ozren Matijašević ustvrdio je kako problem ovih tvrtki treba što prije riješiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije