Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvoz u UAE

Đuro Đaković dobio prvi obrambeni izvozni ugovor u 30 godina

Đuro Đaković
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
14.04.2016.
u 20:30

Nagađa se da su Finci dobili narudžbu od između 600 i 700 oklopnjaka, a da je riječ o ogromnom poslu, potvrđuje i angažman ĐĐ-a

Već godinama traju pregovori za “posao stoljeća”, potpisivanje ugovora s oružanim snagama Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o nabavi nekoliko stotina borbenih oklopnih vozila. Pregovore je za svoja AMV 8 x 8 vozila vodila finska Patria, ali i hrvatski licencirani proizvođač tih oklopnjaka Đuro Đaković.

Još prije 3 godine stvari su se zakomplicirane jer je tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović bio zaključio da je RH naručila previše tih borbenih vozila (126) te je poželio na tržištu ponuditi 65 oklopnjaka. UAE se zainteresirao za tu ponudu, što je izazvalo ljutitu reakciju u centrali, Patriji. Tada je taj pokušaj hrvatskog samostalnog istupa propao, no u međuvremenu su ugovoreni partnerski odnosi između Finaca i Đure za zajednički nastup na trećim tržištima.

Premda u Đuri detalje o svom dijelu posla s Patrijom, u vrijednosti od 26 milijuna eura, kriju, saznaje se da je taj iznos Đurin dio kolača, a da će vozila kupcu morati isporučiti do kraja 2017. Može se pretpostaviti da se radi o poslu slaganja stotinjak oklopnjaka te da je kupac negdje s Bliskog istoka. Iz tih podataka dalo bi se zaključiti da je ipak riječ o već spomenutom poslu za UAE, gdje će glavni proizvođač biti tvornica u Poljskoj, koja je, jednako kao i RH, većinu kupljenih Patrija AMV proizvela ili sastavila u svojoj zemlji.

Početkom godine počelo se u vojnim krugovima govoriti da su Finci uspjeli dobiti natječaj za proizvodnju čak 600 do 700 oklopnjaka, no to nije potvrđeno. Očito je, međutim, da se radi o ogromnom poslu jer u protivnom teško da bi bio angažiran i slavonskobrodski Đuro Đaković s obzirom na to da je proizvodna linija u Poljskoj puno veća i do 2019., računa se, ukupno će proizvesti gotovo tisuću oklopnjaka.

Izuzetni smo ponosni na ovaj posao, koji predstavlja ključni dokaz uspješnosti i vizije zajedničke suradnje Đure Đakovića i Patrije. Vjerujem da je to samo početak budućih sličnih projekata – rekao je Tomislav Mazal, predsjednik uprave Holdinga Đure Đakovića.

Prema njegovim riječima, posao s Patrijom rezultat je restrukturiranja kompanije u protekle dvije godine u kojemu su jasno naglašene smjernice i poslovna područja kojima se Đaković želi baviti.

>> Finski državni odvjetnik razmišlja o žalbi u slučaju Patria

>> Đuro Đaković s Ministarstvom obrane potpisao 10 milijuna kuna vrijedan ugovor

Komentara 12

Avatar TAJSAM
TAJSAM
10:15 14.04.2016.

Sve če sada krenuti na najbolje što nismo mogli ni sanjati, samo malo treba vremena da Nova Hrvatska vlada pohvata sve konce koje su komunjare i njihovi puleni pobacali po smeću te na taj način pokušali uništiti Lijepu Našu. Zato nikad više ne dopustimo zlotvorima da dođu u priliku uništiti Hrvatsku Državu. Pozdrav dobrim ljudima

Avatar nijeminišta
nijeminišta
12:10 14.04.2016.

"obrambeni izvozni ugovor" - na čemu je ovaj novinar? kakav je to "obrambeni ugovor"???

ST
strsljen2013
10:27 14.04.2016.

Vidi, vidi. EU nam gurnila neki poslić. Pitam se što nam to plaćaju da zašutimo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije