Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rejting

Dun & Bradstreet: Rast vanjskog duga odbija investitore

\'30.12.2010., Vlada RH, Banski dvori, Markov trg 2, Zagreb - Sjednica Vlade, posljednja u ovoj godini, a prva za nove ministre i potpredsjednike Vlade. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor, Petar Cobank
Goran Stanzl/PIXSELL
11.01.2011.
u 09:16

Vladi i dalje pada potpora kao i popularnost HDZ-a i ministrice Kosor. Šanse za pobjedu HDZ-a i formiranje nove koalicijske vlade su male, smatra D&B

U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet i dalje Hrvatsku svrstava u zemlje sa blagim rizikom ulaganja.

D&B se u ovomjesečnom izvještaju osvrće na proračun usvojen krajem studenog u kojem Vlada planira ekonomski rast od 1,5% u ovoj godini te deficit od 4,3% BDP-a. Konkretno, proračun je zamišljen tako da troškovi budu jednaki onima u 2010. godini. Glavni dio bit će mirovine i plaće u javnom sektoru, a kako bi se pokrio manjak planira se zaduživanje od 20,6 milijardi kuna. Iako Vlada ne bi trebala imati problema s pozajmljivanjem novca na tržištu kapitala, rast vanjskog i javnog duga te nedostatak plana fiskalne konsolidacije povećat će troškove posudbe tog novca i povećati averziju prema riziku investitora prouzročenu dužničkom krizom u eurozoni.

D&B također smatra da je proračun napravljen pod velikim utjecajem nadolazećih izbora te se Vlada nije upustila u restriktivniju poreznu politiku i provođenje strukturalnih reformi koje bi poboljšale investicijsku klimu.

Izbori bi se trebali održati u studenom, a Vladi i dalje pada potpora kao i popularnost HDZ-a i ministrice Kosor. Šanse za pobjedu HDZ-a i formiranje nove koalicijske vlade su male. Što će datum izbora biti bliži, tenzije će se povećavati kako između, tako i unutar stranaka.

U studenom je Hrvatska napravila još jedan korak pri priključivanju EU zatvorivši još tri poglavlja. EU je čak i pohvalila cjelokupni napredak Hrvatske. Ipak, smatra se da Hrvatska mora poraditi na borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, boljoj organizaciji sudova i administracije te zaštiti nacionalnih manjina. D&B očekuje da će se Hrvatska priključiti EU početkom 2012. godine.

Rejting se promijenio u četiri zemlje. Bangladešu, Zambiji i Filipinima se poboljšao, dok se Španjolskoj snizio te je jednak rejtingu Hrvatske.

U regiji i dalje najbolje prosperira Slovenija koja spada u zemlje s niskim rizikom ulaganja. Slijede Italija s blagim rizikom, te Albanija, Makedonija i Srbija s umjerenim rizikom i naposljetku BiH sa vrlo visokim rizikom ulaganja.

Ključne riječi
D&B

Komentara 17

OB
-obrisani-
10:09 11.01.2011.

Moraćemo se iznova zadužiti

KO
kolarjeva3
10:46 11.01.2011.

A je++ ga ne mogu vjerovat - opet Slovenija !!

ML
mladko
13:05 11.01.2011.

često se pitam zašto smo se borili , zašto su mi prijatelji izginuli u ratu, zbog čega ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije