Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mliječna industrija

Dukat i lanjsku godinu završio kao najveći otkupljivač mlijeka na tržištu

fontana
Arhiv Vl-a
04.02.2010.
u 14:09

S otkupljenih 291 milijun kilograma svježeg mlijeka na hrvatskom tržištu ili 43 posto ukupno ponuđenih količina, Dukat je u 2009. učvrstio poziciju najvećeg otkupljivača mlijeka u Hrvatskoj, a s izvezenih 26 milijuna kilograma mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva u vrijednosti 175 milijuna kuna lani je bio i najveći izvoznik u mliječnoj industriji.

Unatoč nizu nepovoljnih tržišnih okolnosti poput visoke otkupne cijene mlijeka, pada prodaje na domaćem i inozemnim tržištima, rasta uvoza gotovih mliječnih proizvoda i rasta zaliha, Dukat je i 2009. godinu završio kao najveći otkupljivač svježega sirovog mlijeka u Hrvatskoj te kao najveći hrvatski izvoznik, ali i investitor u mliječnoj industriji, priopćili su iz Dukata.

U 2009. u Hrvatskoj je proizvedeno ukupno 675 milijuna kilograma svježega sirovog mlijeka, od čega ono najviše, europske kvalitete čini 79,9 posto. Dukat je pak u lanjskoj godini otkupio 291 milijun kilograma mlijeka ili 43 posto ukupno ponuđenih količina, čime je dodatno učvrstio poziciju najvećeg otkupljivača mlijeka u Hrvatskoj.

U odnosu na 2008. godinu, Dukat je otkup svježega sirovog mlijeka povećao 3,5 posto, što je 0,85 posto iznad hrvatskog prosjeka rasta proizvodnje mlijeka, zahvaljujući neprekidnoj partnerskoj suradnji sa 12.250 proizvođača, tvrde u Dukatu, u kojemu u ukupnom otkupu mlijeko europske kvalitete čini 77,10 posto. No plan je da se u tekućoj godini udio mlijeka kvalitete po standardima EU u vlastitom otkupu poveća na 85 posto.

Elena Wolsperger, direktorica Odnosa s javnošću Dukata, kaže kako u posljednjih 15 godina Dukat sustavno ulaže u razvoj primarne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj. Samo u 2009. uloženo je više od 32 milijuna kuna u razvoj poslovanja Dukatovih kooperanata, u obliku gotovinskih kredita za kupnju zemljišta, rekonstrukciju objekata, nabavu junica, muzne opreme, laktofriza i repromaterijala danih kooperantima.

Lani je pokrenuta i investicija modernizacije i povećanja proizvodnih kapaciteta KIM mljekare Karlovac vrijedna 20 milijuna eura, što je ujedno i najvrednija investicija u mliječnoj industriji Hrvatske, ali i zemalja regije. Zahvaljujući njoj, KIM će već potkraj 2010. postati tehnološki najmoderniji mljekarski proizvodni pogon u ovom dijelu Europe, uvjereni su u Dukatu.

Tvrtka je u lanjskoj godini izvezla više od 26 milijuna kilograma mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva u vrijednosti 175 milijuna kuna, čime je i u 2009. zadržala čvrstu poziciju najvećega hrvatskog izvoznika u mliječnoj industriji.

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
13:40 05.02.2010.

Otkup mlijeka je IZUZETNO važan za naše selo. Mnogim seljacima je prodaja mlijeka jedini siguran i redovan izvor prihoda, a to je povezano s opstankom sela uopće, održanjem poljoprivrede uopće te sprečavanjem uvoza nečega što i samo možemo proizvesti. Štetaa je da je to u rukama stranaca i to bi nam se moglo obiti o glavu prije ili kasnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije