Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restrukturiranje

Dugovi Portugala, Irske i Grčke donijeli probleme EU

eu
Daniel Kasap/Pixsell
26.04.2011.
u 10:00

Zbog odgađanja restrukturiranja dužničke vlade mogle bi se odlučiti na jednostran “otpis” obveza fondovima

Trenutak u kojem će početi restrukturiranje dugova jedne od triju posrnulih članica EU – Grčke, Irske ili Portugala – ostavit će dalekosežne posljedice na ostale članice eurozone, pa i njezin opstanak, piše Wall Street Journal. Čim se restrukturiranje provede u prvoj od zemalja, pogodit će banke u eurozoni, a porezni obveznici u zemljama koje to kreditiraju teže će se odlučiti na pomoć preostalim članicama. Kako vrijeme prolazi, dugovi triju zemalja prelili su se iz privatnog u javni sektor, a privatni investitori ne žele ih financirati. EU i MMF zamjenjuju ove fondove, pa njihov udio u dugu stalno raste. Ako restrukturiranje bilo koje od dužnica započne, privatnim investitorima mogao bi stići zahtjev da otpišu i 50 posto svojih potraživanja. Alternativa je prebacivanje ukupnog duga privatnim kreditorima, što bi dužnike godinama isključilo s financijskih tržišta ili traženje otpisa od ostalih članica eurozone. Ako se pak restrukturiranje ne provede, dužničke vlade mogle bi se odlučiti na jednostran “otpis” obveza fondovima, što bi moglo pridonijeti i njihovu izbacivanju iz eurozone.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije