Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaduženost

Dug u švicarskim francima 10 posto hrvatskog BDP-a

krediti
16.08.2011.
u 20:52

Prema analizi Capital Economicsa, konzultantske agencije za makroekonomiju, dug vezan za švicarske franke iznosi od 15-20 posto Mađarskog BDP-a

Povećanje vrijednosti švicarskog franka predstavlja golem financijski teret kućanstvima u Mađarskoj, Poljskoj i Hrvatskoj, koja su uzela kredite u toj valuti, objavio je Wall Street Journal. Naime, prema analizi Capital Economicsa, konzultantske agencije za makroekonomiju, dug vezan za švicarske franke iznosi od 15-20 posto Mađarskog BDP-a, dok u Poljskoj i Hrvatskoj taj dug čini oko 10 posto BDP-a.

Mađarska je ubrzala napore kako bi pomogla zaduženima u franku; od sljedećeg mjeseca Mađari s kreditima u stranoj valuti moći će sudjelovati u programu otplate koji će fiksirati tečaj franka i eura na tri godine.

Poljski paket pomoći omogućit će dužnicima da franke za oplatu kredita više ne moraju kupovati u banci u kojoj su dužni.

U Hrvatskoj, pak, još nema konkretnih mjera pomoći, no prema HNB-u, od 34 milijarde kuna loših kredita u hrvatskim bankama, 3,4 milijarde kuna je u švicarcima. To je 10,07 posto ukupnih kredita u švicarcima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije