Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niže cijene

Euroherc optužio Croatia osiguranje za damping u kasku

14.03.2014., Sisak - Dio kontingenta automobila koji je ovih dana nabavila Vlada RH, tocnije sedam novih policijskih Skoda Octavio na kamionskoj prikolici presli su preko sisackog Mosta Gromova.  Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Autor
Valentina Weisner Mijić
18.07.2015.
u 10:00

RAPIDAN PAD Premija je u prvih pola godine pala čak 215 milijuna kuna, država bi mogla uštedjeti 16 milijuna

Čak 16 milijuna kuna mogla bi uštedjeti država na policama obveznog i kasko autoosiguranja u sljedeće dvije godine: dok je dvogodišnji ugovor s Eurohercom 2013. sklopila za 26,3 milijuna kuna, ove je godine između četiri pristigle ponude najniža ona Croatia osiguranja od 10 milijuna kuna. Natječaj još nije završio, no prema podacima Državnog ureda za središnju javnu nabavu, ostale su ponude između 15,12 i 15,92 milijuna kuna pa bi i uz njih profitirali barem 10-ak milijuna.

Ponude 2013. – jednake

Zanimljivo je da je svih pet osiguravatelja 2013. predalo u lipu jednaku ponudu od 26.283.89,31 kn, a posao je kao najbrži dobio Euroherc – javio se već drugi dan nakon otvaranja natječaja. Uz Euroherc i CO, sad se nadmeću još Jadransko i Triglav osiguranje. Ovaj natječaj najzornije svjedoči o rapidnom padu cijene premija u autoosiguranju koja državi i građanima donosi uštede, no osiguravatelje zabrinjava. Dok je njima na umu profitabilnost, klijentima je primarni interes hoće li osiguravatelj biti u stanju isplatiti štetu u slučaju da do nje dođe. Neke je korake za stabilizaciju tržišta već poduzeo i regulator.

Hanfa je tijekom 2014. i 2015. provodila tematske nadzore koji su se odnosili na stabilizaciju tržišta osiguranja u dijelu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti i osiguranja cestovnih vozila. Temeljem obavljenih nadzora donijela je, te će i nadalje po potrebi donositi, potrebne mjere kako bi osigurala da društva u svakom trenutku mogu izvršavati svoje obveze – potvrdio je Ivan Mučnjak iz Hanfe. Ističe da posebnu pozornost obraćaju na visinu pričuva koje osiguravatelji moraju formirati kako bi mogli ispunjavati obveze. No, u cijene ne diraju – one su stvar tržišta.

Isplata šteta uredna

– Vjerujem da se svi osiguravatelji približavaju području u kojem daljnji pad neće biti moguć uzimajući u obzir zakonske obveze. Regulator radi i, vjerujem, intervenira po potrebi – otvoren je direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković koji uvjerava da se, unatoč padu premije od čak 215 milijuna kuna u prvih šest mjeseci 2015., ne osjećaju nikakvi poremećaji u isplati šteta te da će tako sigurno i ostati. Smatra da kraju dolazi i opadajući trend šteta, o čemu će se trebati voditi računa u budućnosti. Očekuje smanjenje intenziteta pada premije i postupni oporavak kasko portfelja.

– Već je neko vrijeme bilo potrebno redefinirati kasko cjenike, povisiti premiju na neke realne razine. Taj je trend sada vidljiv te se u značajnoj mjeri osjeća aktivnost nadzornog tijela – otkriva direktor HUO-a.

U Croatia osiguranju kažu da pritisak niskih cijena u industriji nije u skladu s održivim i odgovornim poslovanjem te su cijene korigirali. No, njihov konkurent Euroherc tvrdi da je upravo CO u ponudu osiguranja državnog voznog parka uključio 2500 besplatnih polica.

– Ovo rušenje cijena negativno će utjecati na tržište osiguranja, posebno kaska koji se posljednjih mjeseci oporavljao. Doći će do pada prosječne cijene kaska i percepcije cijene osiguranja budući da je ponuđena cijena po vozilu za premiju od 620 kuna – optužuju ih u Eurohercu.

Allianz nije linearno dizao cijene kaska, već ih je redizajnirao kroz ponudu niza djelomičnih pokrića. U Uniqi su premiju smanjili za osiguranike koji imaju manje šteta, a povećali je za one koji ih imaju više.

>>HDZ se zbog nekoliko glasova ne smije kockati budućnosti CO

>>Adris grupa o reviziji privatizacije CO: Dali smo najbolju ponudu, ali u želji za vlasti ne biraju se sredstva

Komentara 6

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
10:48 18.07.2015.

Sve lopovluk. Zna se tko je kupio CO i cije interese zastupa ova vlada

DO
doktor1
12:00 19.07.2015.

Euroherz izbjegavati u širokom luku i to ne samo u autoosiguranju. Nude stvari a kad dođe do nezgode ne dobijete novac čak i ako niste krivi. Sve muljaju na izbjegnu plaćanje. Bez pravila, bez reda. Kao vještak sam imao situaciju u kojoj varaju ljude na tablicama životnog osiguranja u kojima za prjelom vratnog kralješka ne daju nikakvu odštetu jer je "tako određeno njihovim tablicama". Nikada ne uzimati osiguranje samo zato što je najjeftinije jer ako dođe do potrebe naplate pokazalo se da je najskuplje a u HRV je upravo Euroherz igra na to.

Avatar sunčano_jutro
sunčano_jutro
18:17 18.07.2015.

Ma dajte me nemojte. Ja sam u CO morao doći do 50% popusta i na kasko i na obavezno osiguranje kroz nekoliko dugih godina. Svake godine se bonus povećavao za određeni postotak. A Euroherc bi vas telefonski zvao da dođete kod njih i da ćete odmah dobiti 50% bonusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije