Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Državne tvrtke oko 20 posto uložile u Adriaticu.net

Croatia osiguranje i ACI dvije su domaće tvrtke u državnom vlasništvu koje su sudjelovale u dokapitalizaciji Adriatice.net. Među investitorima su i privatne tvrtke - Jolly, HUP Zagreb, Agrokor i Saponia, te strani - Terme Čatež
29. prosinca 2009. u 08:10 1 komentara 23 prikaza
Boris Teški
Foto: Antonio Bronić/Pixsell

Adriatica.net priopćila je prošli tjedan da je uspješno završen prvi krug dokapitalizacije tvrtke, no vlasnička struktura i visina uloženih sredstava nisu objavljene. No iako u tvrtki taje imena investitora, ipak, nedavno je sam ministar turizma Damir Bajs iznio imena novih ulagača u Adriaticu.net, a tada je i istaknuo kako je ta tvrtka važna za domaći turizam, zbog čega su u nju novac uložile i dvije državne tvrtke.

Riječ je o ACI-ju i Croatia osiguranju koji zajedno, kako doznajemo, sudjeluju u dokapitalizaciji s oko 20 posto. Ostali ulagači dolaze iz privatnih sektora, a to su Jolly, HUP Zagreb, Agrokor i Saponia. Novac je uložio i strani investitor – Terme Čatež.

Direktor Adriatice.net Boris Teški ne želi komentirati obavljen posao, ali neki je dan izrazio zadovoljstvo tada gotovo okončanom dokapitalizacijom napravljenom bez obzira na različite negativne napise o tvrtki. Stoga i smatra da ne treba gledati na sudjelovanje državnih tvrtki u dokapitalizaciji kao na spašavanje Adriatice.net, jer one imaju vlasnički udjel.

Sigurno se očekuje da će vrijednost tih udjela s vremenom porasti. Teški je konzultant koji je postavljen na čelno mjesto Adriatice.net sredinom godine, kada se taj organizator putovanja gotovo našao pred stečajem.

Već je tada iskazao optimizam u vezi s mogućnošću spašavanja tvrtke, a u tome je i uspio. Tako je zapravo Adriatica.net jedna od rijetkih tvrtki koje su se ove godine uspjele izvući iz mogućeg stečaja, bez obzira na to što je na neki način i država u tome pripomogla. Jer na samome početku trebalo je dogovoriti refinanciranje dugova s bankama, riješiti problem plaća, zbog kojih su radnici najavljivali štrajk, obaviti restrukturiranje te u konačnici i uvjeriti ulagače u dobru poslovnu priču.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Avatar Azriel
    Azriel:

    Je** Vas državni komunizam. Kojim pravom država dokapitalizira privatnu tvrtku? Kojim pravom otima meni, i daje nekom privatniku?