Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalizacija

Država postaje vlasnicom trećine dionica Badela 1862?

Badel
Igor Kralj/24sata
05.08.2010.
u 16:11

Dioničari bi na skupštini Badela 31. kolovoza trebali dati suglasnost za dokapitalizaciju posrnule kompanije.

Posrnuli Badel 1862 prva je velika hrvatska kompanija koja se iz velikih problema pokušava izvući prepuštanjem dijela svoga vlasništva državi. Na dobrovoljnu djelomičnu nacionalizaciju Badel je prisiljen jer je opterećen velikim gubicima i dugovima.

Na skupštini Badela koju je uprava sazvala za 31. kolovoza dioničari bi se trebali usuglasiti o povećanju temeljnog kapitala državnom dokapitalizacijom.

– Daje se suglasnost upravi Badela za vođenje pregovora s Republikom Hrvatskom radi sklapanja ugovora o povećanju temeljnoga kapitala Društva i poduzimanja svih potrebnih radnji radi pripreme uvjeta za donošenje odluke o povećanju temeljnoga kapitala Badel 1862 d. d. izdavanjem novih dionica ulaganjem u pravima, i to unošenjem potraživanja Republike Hrvatske prema Društvu i pretvaranjem potraživanja u ulog – glasi prijedlog odluke Glavne skupštine Badela.

Podsjetimo, Badel će zbog gubitka od 221 milijun kuna u 2009. godini otpustiti čak 40 posto radnika. Tako će od 750 zaposlenika s početka ove godine do kraja 2010. ostati njih 450.

Nepoznato je koliko ukupno Badel 1862 duguje državi, ali se zna da je lani dug povećan 67,5 milijuna kuna. Direktorica Badela Zvjezdana Blažić prije je najavila da će platiti dug do polovice kolovoza ove godine ili će tražiti da se on pretvori u vlasnički udjel države. Očito je da Badel nije sposoban sam vratiti dug državi pa se odlučio za drugu varijantu. Nepoznato je i koliki će vlasnički udjel država dobiti u Badelu i što kani s njim učiniti.

– Hoće li to biti 20 ili 30 posto za sada se samo nagađa. Taj proces ide preko Ministarstva poljoprivrede i ministra Petra Čobankovića – kazala je prije direktorica Badela Zvjezdana Blažić.

Dioničari Badela na konzultativnim su se sastancima s Nadzornim odborom upoznali s prijedlogom uprave o podnesenom zahtjevu za ostvarenje potpore države prema “modelu C”, poduzetnicima koji imaju poteškoća u poslovanju.

– Ostvarenje tražene potpore države podrazumijeva i pretvaranje potraživanja države u udjel u kapitalu Badela, odnosno dokapitalizaciju Društva, što će učiniti država. Kako je Zakonom o trgovačkim društvima za donošenje odluke Glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala određena kvalificirana većina glasova, oportunim smatramo da takva odluka zahtijeva prethodnu suglasnost, odnosno mišljenje Glavne skupštine, kojom bi se nadležnim državnim institucijama unaprijed izrazila volja dioničara – zaključuju u pozivu dioničarima Badela na Glavnu skupštinu. Tržišna kapitalizacija Badela, odnosno broj dionica pomnožen s cijenom, iznosi 48,9 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
17:18 05.08.2010.

pa to je nevjerojatno! onome iz državne uprave tko odobri preuzimanje dionica privatne tvrtke trebalo bi suditi zbog rušenja ustavnog poretka, komunizam je iz ustava izbačen prije skoro 20 godina, a oni ga otvoreno vraćaju! \"desna\" vlast i \"lijeva\" oporba,ba, a i jedni i drugi radikalni ljevčari kakvih malo još gdje u svijetu ima: kuba, grčka, venecuela, sjeverna koreja, bolivija (u kojoj se hrvati bore protiv iltraljevičara!)...

KU
kursor
13:38 06.08.2010.

Uskoro možemo očekivati da država proda svoj udio nekom stranom kupcu.

Avatar Jorge
Jorge
08:25 07.08.2010.

Prije će biti da možemo očekivati zahtjeve državi za pozajmicama za isplatu plaća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije