Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Država na gubitku pola milijarde kuna

Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji pravo raspolaganja državnom zemljom spušta na jedinice lokalne samouprave, vodi daljem urušavanju proizvodnje
20. studenoga 2019. u 00:20 4 komentara 708 prikaza
Ilustracija
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kako je moguće da se zakup državne zemlje ponovno daje u nadležnost jedinica lokalne samouprave (JLS), kad su one i u ranijem razdoblju raspolaganja gomilale samo gubitke? Samo od 2006. do 2013., kad su JLS-i o njoj odlučivali, općine i gradovi, županije te državni proračun od nenaplaćenih su zakupnina pretrpjeli 486,326.553,20 kuna štete, a nije poznato je li Državno odvjetništvo poduzelo išta po pitanju naplate – čulo se na sjednici udruženja poljoprivrede pri HGK, na kojoj je upozoreno kako nova pravila proizašla iz 15. Zakona o poljoprivrednom zemljištu vode samo daljem urušavanju poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj.

Sajam CIIE Burilović: Kinesko tržište više nije rezervirano za najhrabrije

U zraku 321.000 ha?

Analizom podataka iz javno dostupnih državnih revizija, Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za statistiku, JLS su od 2006. do 2013. raspolagali s 553 tisuće hektara državnog zemljišta, država preko Agencije za poljoprivredno zemljište (APZ) 2013.-2016., s 834,9 tisuća, a u ožujku 2017., dokad su prikupljani podaci, s 874,2 tisuće ha. Pod JLS-ima obrađivalo se čak 321,2 tisuće ha manje nego 2017. pa se postavlja pitanje zašto su se te površine koristile, tko ih je obrađivao i – tko je od njih ubirao prihode, ako nisu evidentirani. U razdoblju kad su JLS-i raspolagali državnim površinama, prosječni bruto prihod bio je 150,2 mil. kuna, a u vrijeme APZ-a 211 mil. kuna, što po svakoj godini raspolaganja zemljom JLS-a znači razliku od 60,7 milijuna. No država se sada, ističe se, opet svjesno vraća na sustav općinskih načelnika koji smanjuju poljoprivredne površine i ograničavaju velike grupacije u proširivanju proizvodnje, na sustav koji se pokazao netransparentnim, neučinkovitim, punim nepravilnosti i nezakonitosti – i prihodovno je manje isplativ. Da priča bude apsurdnija, JLS-i su po zakonu iz ožujka 2018. bili dužni donijeti i programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem na svom području, što većina do danas nije učinila.

Sporazum o razumijevanju između kineske tvrtke CIMM Group Co Ltd. of China i Grada Siska VAŽAN PROJEKT Kineska tvrtka potpisala s Gradom Siskom sporazum o ulaganju vrijednom 30 milijuna dolara

Dužni 70 milijuna kuna

Neki koji jesu, zalažu se, podsjetimo, i za socijalnu notu da svi dobiju po nekoliko ha, neki po nekoliko desetaka, ovisno o količinama zemljišta kojima raspolažu. No dok se JLS-ima, s jedne strane, zakonskim rješenjem daje diskrecijsko pravo na neograničenu moć, što je suprotno zahtjevima Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava, poljoprivrednicima bi, s druge strane, danas na raspolaganju bilo znatno više državnog zemljišta da su se na osnovu postupaka revizije, s onima koji nisu plaćali zakup, raskinuli ugovori. Na temelju revizije, koja je od 25. listopada 2016. do 7. studenoga 2017. pokrenuta u šest županija, pokazalo se kako je u njima od zakupa nenaplaćeno čak 70 mil. kuna (trećina ukupnih godišnjih prihoda!) – a ukupna vrijednost raskinutih ugovora bila je svega 3,8 mil. kuna. Koliko je još otvorenih dugovanja u ostalim županijama te s kojim bismo iznosom potraživanja tada raspolagali – i s koliko državne zemlje, upozorile su članice HGK.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
  • Deleted user:

    Drzavne potpore u poljoprivredi za tako male proizvedene kolicine su besmislene kao i za brodogradnju ....lokalni politicari koji raspolazu tzv.drzavnim zemljistima su dio hobotnice za raspodjelu potpora ali sva moc je u zg zna se gdje...isplacenim potporama se grade apartmani ... prikaži još!ni ili se kupuju stanovi u zg i sve tako u krug...

  • neboiznadzagreba:

    Ima li ovaj članak ikakve veze s odbijanjem lokalnih političara da produlje zakup zemljišta tvrtkama koje su nekada bile u sastavu Agrokora ili su im koncesije naredbom s vrha ipak produžene, a lobisti plaćeni?

  • Danijel2:

    Što jednostavnije: oduzimanje koncesije za ne plaćanja, ukidanje poreza na prijenos zemlje, plaćanje poreza na zemlju, ukidanje poticaja po površini, uvođenje poticaja za proizvodnju, navodnjavanje i preradu. Drugim riječima, potaknuti na pravilno korištenje resursa, sa što manje birokracije.