Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CERP mora naplatiti 660 mil. kn pozajmica

Država im posuđivala za plaće, a završili u stečaju

13.03.2012., Rijeka - U brodogradilistu 3Maj porinut je tanker za svedsku kompaniju Wisby Tankers. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
03.11.2014.
u 23:45

Trenutačno pozajmice daju samo tvrtkama u kojima je poznata vizija, gdje je novac potreban kao injekcija prije prodaje

Povećani broj štrajkova u tvrtkama koje su u djelomičnom državnom vlasništvu, primjerice, Kaštelanskim staklenicima ili ZRC Lipiku, razlog su odluke čelnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladena Pejnovića da pozajmica za plaće u ovoj godini više neće biti ako ne postoji jasna vizija tvrtke.

– Trudimo se da ne isplaćujemo plaće i ne ulazimo u nedopuštene potpore – kaže Pejnović.

Vraćanje nakon prodaje

Olako davanje pozajmica prethodnih godina dovelo je do toga da Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji posluje unutar DUUDI-ja, sljedeće godine dolazi na naplatu 309,3 milijuna kuna. Nagomilani dugovi koje je CERP preuzeo od svojih prethodnika (HFP i AUDIO) služili su uglavnom za kupnju socijalnog mira, a trgovačka društva kojima su pomagali većinom su sanirana samo kratkoročno te ih je velik broj, poput Dalmacija vina, IPK Osijeka ili HOC Bjelolasice, završio u stečaju. Trenutačno se pozajmice isplaćuju samo onima u kojima je poznata vizija tvrtke, odnosno gdje je novac nužna injekcija prije sigurne prodaje. Pa je tako u ovoj godini CERP odobrio pozajmice za tri društva s ciljem restrukturiranja i potom prodaje. Tvrtka 3. maj Ugostiteljstvo je prodana, dok je prodaja drugih dvaju društava, 3. maj MID-a i 3. maj TIBO-a, koja i prednjače po visini odobrenih pozajmica, u tijeku. Ali će se ta pozajmica zbog prodaje lako i podmiriti. Prema popisu koji smo dobili iz CERP-a, u razdoblju od 2009. do 2013. godine, pozajmice za plaće odobrene su čak za 41 društvo u iznosu od oko 660 milijuna kuna. U ovoj godini isplaćeno je oko 17,8 milijuna kuna.

Privatizacija u 2015.

Iz tolikih iznosa proizlaze i dugovi koji se teško vraćaju jer se tvrtke sporo prodaju, ali i zbog zakonske odredbe prema kojoj se 94 posto sredstava od prodaje usmjerava prema državnom proračunu. Prihvate li se izmjene Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, tada bi CERP mogao doći do cjelokupnog iznosa novca od prodaje dionica i poslovnih udjela u tvrtkama kojima daje pozajmice, kao i do novca od dobiti tih društava koja bi mu podjelom pripala. U tom bi slučaju već sljedeće godine imao prihod 15,7 milijuna kuna i tim novcem vraćao kredite. CERP upravlja dionicama i poslovnim udjelima 547 tvrtki u kojima država uglavnom ima manjinske pakete pa nisu stavljene na listu strateških ili tvrtki od posebnog državnog interesa. Privatizacija tih društava trebala je već dobiti zamah, no zbog manjka interesa kasni. U planu upravljanja za sljedeću godinu navodi se da će CERP u 2015. pokrenuti prodaju dionica 28 tvrtki na uređenom tržištu kapitala, da će objaviti prodaju dionica ili poslovnih udjela u 50 tvrtki javnim nadmetanjem, za dionice kojima se ne trguje na burzi i za udjele u društvima s ograničenom odgovornošću.

>> Milan Pejnović: Državne stanove prodavat ćemo 
po tržišnoj cijeni

Komentara 1

TH
than
01:11 04.11.2014.

Drzava je u raspadu... Izgleda da to nitko ne razumije... Strajkaju branitelji i tzv. branitelji, sindikati, HAC... Ono sto treba je da svi oni pocnu zahtjevati promjene, a ne brinuti se samo za svoje dzepove, jer vrlo brzo ce sve viti prazno. Uskoro nece biti para niti za minimalac. Zato lijepo u € pretvarati i u slamaricu, jer ova drzava ce proci gore nego Grcka... Grcka je barem zivjela, a uvela je i €pa su je branili. Nas nece nitko....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije