Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drvna industrija:

'Od pametnije javne nabave prihodi bi nam rasli i 4 milijarde kuna'

04.06.2013., Zagreb - Marijan Kavran, direktor Drvnoga klastera.  Photo:
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
23.02.2016.
u 12:15

Umjesto da se restrukturiralo HŠ, proizvođači se iscrpljuju visokim cijenama sirovine

Od državne sirovine vrijedne 1,6 milijardi kuna drvna industrija (DI) ostvaruje prihod od 9,6 mlrd. kuna, čime značajno pridonosi i proračunu RH i vanjskotrgovinskoj bilanci zemlje. No svih ovih godina na nju se gleda samo kao na sredstvo gomilanja dobiti Hrvatskih šuma u državnom vlasništvu, poručili su ovih dana premijeru Tihomiru Oreškoviću, potpredsjednicima Vlade Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu te četvorici resornih ministara iz Hrvatskog drvnog klastera (HDK). Tvrde da su za prethodne vlade izostale ključne mjere politike koje bi osigurale dugoročnu konkurentnost drvnog sektora. Prerada drva i proizvodnja namještaja jedna su od najperspektivnijih industrijskih grana u RH jer ostvaruju 3,6% BDP-a i u ukupnom izvozu RH sudjeluju s 10,4%, odnosno prihoduju 1,1 mlrd. eura.

Sirovina preskupa

– Sektorski izvoz ostvaruje 65% prihoda, koristi 94% domaće sirovine, a proteklih godina ostvaruje i dvoznamenkasti rast, kako u izvozu tako i u industrijskoj proizvodnji koja je u 2015. porasla čak 14,3% – tvrdi direktor HDK Marijan Kavran. Naši su parketari 4. u svijetu po proizvodnji masivnih podova te se u prijedlozima HDK, među ostalim, traži donošenje zakonskog okvira za poslovanje sektora, pravo na sirovinu i višegodišnje ugovaranje, žurno aktiviranje natječaja EU po pitanju pametne specijalizacije, restrukturiranje Hrvatskih šuma (HŠ), povrat cijena sirovine na razinu iz 2012., brendiranje slavonskog hrasta, donošenje uredbe Vlade o prioritetnom korištenju ekoloških i održivih proizvoda od drva u javnoj nabavi, donošenje pravilnika o OIE, potpisivanje prioritetnih ugovora o opskrbi drvnom biomasom iz HŠ-a, osnivanje državnog fonda za ulaganja u drvnom sektoru...

Vraćanje sektorskih potpora

– Ako Jadrolinija posluje s gubitkom i pridonosi održivosti otoka prevozeći otočane i turiste, onda i Hrvatske šume trebaju dati ozbiljniji doprinos ruralnom prostoru iz kojeg crpe državnu sirovinu. Apsurdno je da HŠ gomila dobit od 111 mil. kuna u 2014., a drvoprerađivači se iscrpljuju nesigurnim isporukama i previsokim cijenama. No umjesto da je prošla Vlada restrukturirala HŠ, sve probleme prebacila je DI, posebno kroz povećanje cijena sirovine za 180 mil. kuna godišnje – tvrdi Kavran.

Ukinute su i sektorske potpore pod izlikom usklađivanja s europskim modelima potpora, što nije utemeljeno jer je Slovenija, primjerice, i lani svom drvoprerađivačkom sektoru osigurala 50 mil. eura potpora do 2020. I unatoč tome danas smo uvjerljivi sektorski lider u regiji. No može se i puno bolje. Predloženim mjerama postigao bi se rast prihoda sektora za 30%, a izvoza do 50%. Samo u javnoj nabavi, za koju se predlaže donošenje Uredbe o obveznoj ugradnji ekoloških i energetski učinkovitih proizvoda, a to je, tvrdi Kavran, njihova ključna mjera, može se ostvariti rast prihoda od 3-4 mlrd. kuna. Naime, ukupna javna nabava u RH iznosi oko 36 mlrd. kuna, od čega se 10% proizvoda odnosi na namještaj, drvne proizvode i drvna goriva.

>> Vodovod traži nove cisterne i kamione, moraju biti najnoviji

>> Može li državni holding biti učinkovit? Bude li se vodio logikom profita, bit će dividenda!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije