Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik, direktor i većinski vlasnik Vindije

Dragutin Drk

dragutin drk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
01.12.2016.
u 00:00

Zaposlio se 1961. u Gradskoj mljekari Varaždin (kasnija Vindija) koja je tada imala 20-tak zaposlenih, na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju. Direktorom postaje 1965. i na toj dužnosti je do danas.

Rođen je 25. rujna 1937.  u Varaždinu. Završio je srednju mljekarsku školu. Bio je stipendist grada Županje, ali kad im se javio, rekli su mu da ne trebaju mljekare.

Zaposlio se 1961. u Gradskoj mljekari Varaždin (kasnija Vindija) koja je tada imala 20-tak zaposlenih, na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju. Direktorom postaje 1965. i na toj dužnosti je do danas.

1967. Gradskoj mljekari mijenja ime u Vindija prema jednoj špilji u blizini Varaždina. Dvije godine kasnije političkom odlukom Vindija se priključuje Zagrebačkoj mljekari ali se 1977. ponovno osamostaljuje.

Te godine tvrtka dobiva prvu liniju za sterilizaciju mlijeka i počinje s punjenjem u tetrapak ambalaži. Tijekom pretvorbe i privatizacije 1993. dotadašnji socijalistički direktor postaje najveći dioničar i ostaje predsjednik Uprave. Uz njega još ima 142 dioničara.

Svoje najveće širenje Vindija je napravila kupnjom Varaždinske Koke 1995. koja je u to vrijeme bila u gubicima i dugovima. 2006. je otvorena tvornica stočne hrane u Varaždinu. Time je taj poslovni sustav postao potpuno zaokružen.

Puno je ulagano u modernizaciju tvrtki, poslovanje se širilo. Kupljene su neke tvornice i u regiji. Vindija je tako otvorila u Plandištu kraj Vršća u Srbiji novu tvornicu  prerađevina, ulagalo se i u BiH, najviše u distrikt Brčko. 2012. Vindija je kupila mljekaru Senta.

Danas u sustavu Vindije radi više od 4000 ljudi, od te tvornice ovise i više od 12 tisuća kooperanata. Ukupna imovine Vindije procjenjuje se na više od 100 milijuna eura.[PHOTOS]

Drk je vlasnik 96 posto dionica Vindije. Jedini je član Uprave. To ne znači da sam apsolutni vladar, rekao je pojašnjavajući kako imaju samostalni menadžment i sve se odluke donose na osnovu timskog rada. U toj tvrtki na rukovodećim položajima rade i dvije njegove kćeri Dubravka Drk-Mravlinčić i Tamara Drk-Vojnović.

Živi u vili u središtu Varaždina. Ljeti se odmara u svojoj kući na otoku Krku. Javnost ga pamti i po tome da je kupio prvi Bentley u Hrvatskoj. Uglavnom mu je stajao u garaži. Pojasnio je kako su ga kćeri nagovorile na to jer je na posao išao jedno vrijeme s Renaultom 5 dok nije kupio Mini Cooper.

Na poslovne sastanke vozi ga službeni vozač s kompanijinim Mercedesom. U slobodno vrijeme ranije je trčao i igrao tenis a dva puta tjedno išao je na fitness.

Drk je počekom devedesetih bio član HDZ-a. Bio je od 1993. do 1996. član varaždinskog gradskog vijeća a od 1997. do 2000. zamjenik gradonačelnika.

Vindija redovito financira i političke stranke. 2008. je tako HDZ-u donirala 200 tisuća kuna, da bi slijedećih godina taj iznos smanjivala, no zato  je Drk 2011. maksimalni iznos od 200 tisuća kuna dao SDP-u iako ga ranije nije financirao. Unatoč poodmakloj dobi ne razmišlja o povlačenju. Vrijednost Vindije procjenjuje se na 2,9 milijardi kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije