Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dragutin Drk

Zaposlio se 1961. u Gradskoj mljekari Varaždin (kasnija Vindija) koja je tada imala 20-tak zaposlenih, na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju. Direktorom postaje 1965. i na toj dužnosti je do danas.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 3812 prikaza
dragutin drk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Rođen je 25. rujna 1937.  u Varaždinu. Završio je srednju mljekarsku školu. Bio je stipendist grada Županje, ali kad im se javio, rekli su mu da ne trebaju mljekare.

Zaposlio se 1961. u Gradskoj mljekari Varaždin (kasnija Vindija) koja je tada imala 20-tak zaposlenih, na mjestu poslovođe. Od 1961. do 1965. uz rad studira ekonomiju. Direktorom postaje 1965. i na toj dužnosti je do danas.

1967. Gradskoj mljekari mijenja ime u Vindija prema jednoj špilji u blizini Varaždina. Dvije godine kasnije političkom odlukom Vindija se priključuje Zagrebačkoj mljekari ali se 1977. ponovno osamostaljuje.

Te godine tvrtka dobiva prvu liniju za sterilizaciju mlijeka i počinje s punjenjem u tetrapak ambalaži. Tijekom pretvorbe i privatizacije 1993. dotadašnji socijalistički direktor postaje najveći dioničar i ostaje predsjednik Uprave. Uz njega još ima 142 dioničara.

Svoje najveće širenje Vindija je napravila kupnjom Varaždinske Koke 1995. koja je u to vrijeme bila u gubicima i dugovima. 2006. je otvorena tvornica stočne hrane u Varaždinu. Time je taj poslovni sustav postao potpuno zaokružen.

Puno je ulagano u modernizaciju tvrtki, poslovanje se širilo. Kupljene su neke tvornice i u regiji. Vindija je tako otvorila u Plandištu kraj Vršća u Srbiji novu tvornicu  prerađevina, ulagalo se i u BiH, najviše u distrikt Brčko. 2012. Vindija je kupila mljekaru Senta.

Danas u sustavu Vindije radi više od 4000 ljudi, od te tvornice ovise i više od 12 tisuća kooperanata. Ukupna imovine Vindije procjenjuje se na više od 100 milijuna eura.[PHOTOS]

Drk je vlasnik 96 posto dionica Vindije. Jedini je član Uprave. To ne znači da sam apsolutni vladar, rekao je pojašnjavajući kako imaju samostalni menadžment i sve se odluke donose na osnovu timskog rada. U toj tvrtki na rukovodećim položajima rade i dvije njegove kćeri Dubravka Drk-Mravlinčić i Tamara Drk-Vojnović.

Živi u vili u središtu Varaždina. Ljeti se odmara u svojoj kući na otoku Krku. Javnost ga pamti i po tome da je kupio prvi Bentley u Hrvatskoj. Uglavnom mu je stajao u garaži. Pojasnio je kako su ga kćeri nagovorile na to jer je na posao išao jedno vrijeme s Renaultom 5 dok nije kupio Mini Cooper.

Na poslovne sastanke vozi ga službeni vozač s kompanijinim Mercedesom. U slobodno vrijeme ranije je trčao i igrao tenis a dva puta tjedno išao je na fitness.

Drk je počekom devedesetih bio član HDZ-a. Bio je od 1993. do 1996. član varaždinskog gradskog vijeća a od 1997. do 2000. zamjenik gradonačelnika.

Vindija redovito financira i političke stranke. 2008. je tako HDZ-u donirala 200 tisuća kuna, da bi slijedećih godina taj iznos smanjivala, no zato  je Drk 2011. maksimalni iznos od 200 tisuća kuna dao SDP-u iako ga ranije nije financirao. Unatoč poodmakloj dobi ne razmišlja o povlačenju. Vrijednost Vindije procjenjuje se na 2,9 milijardi kuna.

Ivica Todorić Poduzetnik, vlasnik Agrokora Ivica Todorić Franjo Tuđman Povjesničar, državnik, prvi predsjednik samostalne RH Franjo Tuđman
Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.