Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza eurozone

Draghi: Euro nije u opasnosti, ne slušajte katastrofičare

\'draghi\'
Reuters/Pixsell
VL
Autor
Željko Trkanjec
23.07.2012.
u 09:00

– Sva kretanja prema financijskoj, proračunskoj i političkoj uniji za mene su neizbježna i vodit će stvaranju nadnacionalnih tijela – rekao je Draghi.

“Ne, euro apsolutno nije u opasnosti. Vidimo analitičare kako zamišljaju scenarije katastrofe i raspada eurozone. Oni ne prepoznaju politički kapital koji su naši čelnici uložili u ovu uniju i podršku Europljana. Euro je nepovratan.”

Povezanost nužna

Riječi su to kojima je u razgovoru za francuski dnevni list Le Monde predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi dao svoje viđenje budućnosti financijske krize koja još od 2008. trese EU, posebno zemlje članice eurozone, njih 17.

Predsjednik ECB-a svojim je izjavama pokušao umiriti međunarodna tržišta kako bi smanjio pritisak “katastrofičara” koji predviđaju skoru propast eura i raspad EU. No, Draghi je bio vrlo eksplicitan ističući kako je za uspjeh cijelog projekta eura i EU nužna i neophodna veća povezanost zemalja članica koja bi dovela do veće odgovornosti i pridržavanja pravila.

– Sva kretanja prema financijskoj, proračunskoj i političkoj uniji za mene su neizbježna i vodit će stvaranju nadnacionalnih tijela – rekao je Draghi za Le Monde. Dodao je također kako je važno da se ECB-ova monetarna politika i aktivnosti nadzora banaka vode odvojeno kako bi se izbjegli sukobi interesa te istaknuo kako bi se mogla formirati i jedna “neovisna struktura”.

Ta se Draghijeva izjava nadovezuje na njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je sredinom prošlog tjedna izjavila kako “europski projekt još nije formiran tako da bismo mogli biti sigurni da će sve izaći na dobro, još imamo puno posla za obaviti”. No, dodala je da gaji optimizam “da će u konačnici sve rezultirati uspjehom”.

Eurozona se našla u velikim problemima nakon što su se, zbog dugova, gotovo urušila gospodarstva Grčke, Irske i Portugala, a zatim su se u problemima našle i Italija i Španjolska. Ova potonja zatražila je pomoć za spas svojih banaka koja se procjenjuje na nekih 100 milijardi eura.

Pomoć traži i Cipar

Kad se tome doda da je i Cipar, koji predsjeda Unijom u ovom polugodištu, zbog izloženosti Grčkoj zatražio pomoć EU, jasno je da situacija nije sjajna. No, Draghi je vratio optimizam najavljujući da ne vjeruje u pad eurozone u recesiju te da će se stanje početi popravljati već krajem ove godine.

Ključne riječi

Komentara 16

UK
Ugo Kajvez
09:44 23.07.2012.

Pod pritiskom dužničke krize u eurozoni i straha od pogoršanja krize u Španjolskoj, tečaj eura prošlog je tjedna pao prema dolaru na najnižu razinu u dvije godine, dok je prema japanskom jenu zabilježio najveći pad u 11 godina. Euro je pao na 94.71 jen, najnižu razinu od studenog 2000. Analitičari smatraju da razvoj krize u Španjolskoj potiče strahove da bi se kriza eurozone mogla pogoršati i proširiti na najveća gospodarstva u regiji

CI
cicibela
09:53 23.07.2012.

Ovaj illuminat iz globalnog bankarskog kartela želi reći: Ne vjerujte vlastitim očima, nego nama koji smo vam i priredili kolaps financijskog sustava. Zanemarite istinu da je Euro najniži u 11 i pol godina, da deseci tisuća Britanaca stoje u redovimaima za hranu, da su u EU ljudi bez posla i u stalnim prosvjedima na ulici, da vaš državni aparat sve vaše poreze pumpa u naše banke... Sve to zanemarite, ne budite katastrofični, nego s nama dijelite sreću i optimizam.

UK
Ugo Kajvez
09:42 23.07.2012.

Klinički takvo psihičko stanje se na engleskom zove ... "Denial" ........ . "IMF loses all faith in the euro project" . The euro area crisis has reached a new and critical stage. Despite major policy actions, financial markets in parts of the region remain under acute stress, raising questions about the viability of the monetary union itself." The adverse links between sovereigns, banks, and the real economy are stronger than ever. Financial markets are increasingly fragmenting along national borders. It said the eurozone is unworkable in its current form, a half-baked currency union that spreads contagion like wildfire without the backup machinery to contain the damage:

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije