Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište kapitala

Dow Jones na najvišoj razini u 14 mjeseci

Dionice
02.12.2009.
u 10:25

Jačanje indeksa ponajviše je rezultat slabljenja dolara što je izazvalo rast cijena nafte i sirovina, a to je pozitivno utjecalo na dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Na Wall Streetu je jučer indeks Dow Jones dosegnuo najvišu razinu u 14 mjeseci jer je slabljenje dolara potaknulo cijene dionica u rudarskom sektoru, a ulagače su ohrabrili i podaci koji upućuju na stabilan oporavak američkog gospodarstva.

Dow Jones Industrial Average skočio je 1,23 posto, na 10.471 bod, najvišu razinu od listopada prošle godine. Standard & Poor's 500 porastao je, pak, 1,21 posto, na 1108 bodova, dok je Nasdaq Composite osvojio 1,46 posto, dosegnuvši 2175 bodova. Jačanje indeksa ponajviše je rezultat slabljenja dolara što je izazvalo rast cijena nafte i sirovina, a to je pozitivno utjecalo na dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Cijena barela nafte porasla je za više od 1 dolara, probivši se ponovno iznad 78 dolara, dok se cijena zlata prvi put u povijesti probila iznad granice od 1200 dolara po unci. Zahvaljujući tome, jučer je S&P indeks energetskog sektora ojačao 1,4 posto, pri čemu je dionica naftnog diva Exxon Mobila poskupjela 1,3 posto.

U rudarskom i industrijskom sektoru najveća je, pak, dobitnica bila dionica rudarske kompanije Newmont Mining, s rastom cijene za 3,8 posto, a slijedile su dionice proizvođača aluminija Alcoe i čeličane US Steela, koje su poskupjele 2,2, odnosno 1,2 posto.

Snažno je, 1,3 posto, porastao i Dow Jones indeks građevinskog sektora, nakon što je objavljeno da je u listopadu prodaja postojećih kuća porasla više nego što se očekivalo i dosegnula najvišu razinu u tri i pol godine.

- Ulagači su sve uvjereniji da se gospodarska situacija poboljšava. Ima još slabih karika u lancu, kao što su nezaposlenost i niska potrošnja, no u većini područja najgore je iza nas. Rane na globalnom gospodarstvu polagano zacjeljuju, a opći je trend vrlo pozitivan - kaže Thomas Belesis, direktor u tvrtki John Thomas Financial.

Zbog niza dobrih vijesti, dužnička kriza Dubaija, koja je prošloga tjedna izazvala snažan pad cijena dionica na svjetskim burzama, pala je potpuno u drugi plan.

Ključne riječi

Komentara 1

OF
odd_fellow
14:20 02.12.2009.

Nafta 75-80 d/b, velika većina zemalja zadužena do grla, stalan rast nezaposlenosti i pad potrošnje (povezano, jer mnoga radna mjesta ovise o intenzivnoj potrošnji), kolaps dolara itd... sve razlozi za veliki optimizam. Kad bi ovi momci znali pravo stanje stvari (posebno u vezi proizvodnje nafte) - zapadne vlade znaju, ali ne usude se reći - svjetske bi burze kolapsirale za nekoliko dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije