Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Domovina Nikole Tesle

Grad Zagreb prateći posljednje svjetske trendove, prepoznao je i podržao inicijativu s ciljem promocije znanja i tehnologije te implementacije naprednih tehnoloških rješenja
17. listopada 2019. u 14:26 323 prikaza
Domovina Nikole Tesle
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/4

Prošli petak, treću godinu za redom, održan je event pod nazivom “Domovina Nikole Tesle” koji je tvrtka E.v.a. Blue organizirala u suradnji s Gradom Zagrebom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Inicijativa je pokrenuta 2013. s ciljem promocije Hrvatske kao jedine Domovine Nikole Tesle u fokus stavljajući ne samo električna vozila, već i obnovljive izvore energije (ponajviše solare), tvornice baterija, farmu servera i ostale oblike novih zelenih tehnologija. Grad Zagreb prateći posljednje svjetske trendove, prepoznao je i podržao inicijativu s ciljem promocije znanja i tehnologije te implementacije naprednih tehnoloških rješenja.

Prošle godine upravo je u Zagrebu po prvi puta u Europi predstavljen Tesla Model 3, vozilo dostupno širim masama, a ove godine tvrtka E.v.a. Blue predstavila je “Sunčicu”, prvu solarnu stanicu za brzo punjenje električnih vozila s baterijskim skladištem, lounge prostorom sa wi-fi-em, vending mašinama, 3d virtual room-om i organskim domaćim proizvodima. Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, gđa. Mirka Jozić, istaknula je da Grad Zagreb kontinuirano potiče razne projekte značajne za očuvanje okoliša te podržava inicijativu da Sunčica bude trajno smještena u Zagrebu rekavši da će se Grad Zagreb u određenoj mjeri uključiti u realizaciju projekta. Naglasila je da Grad aktivno radi na novim rješenjima alternativnog prijevoza i infrastrukture s ciljem smanjenja CO2 i buke u gradskom središtu.

Domovina Nikole Tesle | Autor : Promo Foto: Promo

Budućnost je električna i zelena

Izrada prototipa „Sunčice“ sufinancirana je sredstvima iz EU Fondova na kojem nam je partner bila tvrtka Projekt jednako razvoj d.o.o. koji se brinuo za sve izazove u administrativnom dijelu provedbe. PJR se bavi razvojem i provedbom EU projekata, savjetovanjem u javnoj nabavi u područjima koja pokrivaju EU fondovi te savjetovanjem iz područja komunikacije i vidljivosti projekata, a ujedno i obrazuje polaznike programa svojih edukacija i konferencija iz vlastitih iskustava u navedenim područjima. Partneri projekta Grad Zagreb i Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade