Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Domaća burza bez oporavka, ulagači se okreću stranim tržištima

Pojedini dnevni prometi posljednjih mjeseci povremeno jedva dosežu 10 milijuna kuna, iznos koji je prije dvije godine u jednom danu sama ostvarila jedna brokerska kuća.
15. travnja 2010. u 07:16 1 komentara 8 prikaza
burza
Foto: Reuters/PIXSELL

Iako je promet na Zagrebačkoj burzi u prvom tromjesečju tek nešto bolji od zadnjeg kvartala prošle godine, istodobno je 18,8 posto niži u odnosu na isto razdoblje lani te se stoga ne može govoriti o oporavku tržišta niti o tome da će ga biti.

Niski prometi

Povjerenja ulagača nema jer država nema stabilan makroekonomski okvir i strategiju. Promet koji je i ostvaren u tri mjeseca rezultat je dobrog trgovanja blue chip dionicama, na što upućuje i rast Crobexa od 6,9 posto, a još više rast Crobexa 10 od 9,8 posto na godišnjoj razini. Pojedini dnevni prometi posljednjih mjeseci povremeno jedva dosežu 10 milijuna kuna, iznos koji je prije dvije godine u jednom danu sama ostvarila jedna brokerska kuća! S tako niskim prometima bilo bi dovoljno da na tržištu djeluju tri brokerske kuće, umjesto sadašnjih više od 30 – komentira Petar Brkić iz Abacusa. Pokazuje to i računica, zbog čega neki razmišljaju o odustajanju od toga posla ili pak spajanju, a neki šire svoje poslovanje. Ilirika je tako nedavno odustala od brokerskih poslova, dok Intercapital danas predstavlja širenje poslovanja na posredovanje u osiguranju i reosiguranju.

Strana tržišta

Istodobno, neke brokerske kuće okreću se trgovanju izvan granica, pa su, primjerice, Momentum brokeri gotovo cijelo poslovanje orijentirali na zapadna tržišta, jer, kako kaže Vilim Klemen, predsjednik uprave tvrtke, i ulagači su prepoznali da tamošnja tržišta imaju veći potencijal rasta od onih u regiji, samim time što i zapadne kompanije predviđaju rast dobiti u ovoj godini od 20 do 25 posto. Kod nas se ulagači mogu osloniti tek na nekoliko dobrih, što nije dovoljno, a istodobno će mnoge izaći s burze.

– Mislim da će zbog novog Zakona o tržištu kapitala, ali i zbog očekivanja investitora, izdavatelji morati dokazati žele li biti na burzi ili su tu slučajno, odnosno tuđom voljom – komentira Igor Noršić iz ICF-a, koji predviđa da će cijela godina proteći u “sideways” trgovanju na burzi.

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • banana_90_degree:

    Ovdje nema komentara, sve prazno i pusto kao i nasa burza. Zamolit cu bankare i bankarstvo za neke nove ideje i mjerila ulaganja kapitala. Kakve vi fondove nudite, pa normalno da ljudi bjeze. Budite sretni i ponosni da uopce imamo ... prikaži još! burzu, pa zato ponudite ljudima neke druge opcije a ne neke hipotekarne kredite od 6 posto kamate na 30 godina. Jel ste vi normalni, pa tko ce to vratiti?! Pa naravno da Vam je onda Cash-cycle u totalnome out-u! Budite kreativniji!!! Pozdrav bankarima i bankarstvu