Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dolar rekordno nisko

01.05.2007.
u 14:23

Eurom se na svjetskim deviznim tržištima tijekom prošlog tjedna trgovalo uglavnom u rasponu 1,3540  1,3670 dolara. Međutim, na kraju prošlog tjedna euro je dodatno ojačao te je odjednom porastao na iznad 1,3680 dolara.

Time je euro zabilježio svoju povijesno najvišu razinu prema dolaru, odnosno najvišu razinu od uvođenja eura.
Na prošlotjedno slabljenje dolara utjecala je objava podatka da je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine poraslo za 1,3 posto, odnosno osjetno niže od očekivanja.

Potom se dogodila rasprodaja dolara na tržištima te pad njegove vrijednosti. Ukupno je od uvođenja eura u siječnju 1999. godine dolar za otprilike 16 posto oslabio prema zajedničkoj europskoj valuti, ali oslabio je i prema brojnim drugim valutama.

Primjerice, prema funti je u tom razdoblju dolar oslabio za otprilike 21 posto, prema australskom dolaru otprilike 36 posto, otprilike 40 posot prema novozelandskom dolaru te otprilike 38 posto prema kanadskom dolaru. Euro je prošli tjedan zabilježio svoju najvišu vrijednost i prema japanskom jenu, nakon što su objavljeni obeshrabrujući gospodarski podaci u Japanu (niža inflacija i osobna potrošnja u odnosu na očekivanja).

Na domaćem deviznom tržištu početak prošlog tjedna bio je obilježen pojačanom ponudom eura koja je nadilazila potražnju, zbog čega je zajednička europska valuta oslabila na ispod 7,40 kuna.

U nastavku trgovanja nastavilo se slabljenje eura, pri čemu je tečaj pao i ispod 7,38 kuna. U drugoj polovici tjedna ponuda su se i potražnja ujednačile, ali bio je vidljiv deprecijacijski pritisak na euro. Prošlotjedno slabljenje dolara prema euru utjecalo je i na slabljenje dolara prema kuni. Dolar je krajem prošlog i početkom ovoga tjedna vrijedio ispod 5,415 kuna, što je višegodišnji minimum dolara prema kuni.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije