Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dogus grupa u pet godina u Hrvatsku uložila 200 milijuna eura

80 milijuna eura vrijedna su dva najnovija ulaganja – u Villu Dubrovnik i pretvaranje zgrade zadarske Maraske u hotel
11. travnja 2014. u 10:00 0 komentara 3310 prikaza
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Turska Dogus grupa nastavlja dinamičnu politiku ulaganja u Dalmaciju a još dvije investicije, ukupno vrijedne 80 milijuna eura. U Dubrovniku je od Dragutina Biondića, bivšeg vlasnika Centar banke, kupila luksuzni hotel Villa Dubrovnik, a istodobno je započela i pretvaranje zgrade zadarske tvornice Maraska u hotel s pet zvjezdica. U samo pet godina, zaključno s krajem 2014., Dogus grupa će na Jadranu uložiti 200 milijuna eura.

D-marine

U hrvatskom dijelu svog lanca D-marine Turci već imaju tri marine – Borik i Dalmaciju u Zadru te šibensku Mandalinu, za prihvat megajahti. Već dulje vrijeme pokušavaju ući i u Tankerkomerc, koji ima marinu u središtu Zadra, a sada prolazi predstečajnu nagodbu.

– Do kraja 2016. plan nam je u naše postojeće projekte na Jadranu uložiti 270 milijuna eura. No, ako se realiziraju još neka ulaganja o kojima intenzivno razmišljamo, moguće je da ta ulaganja dostignu i 400 milijuna eura. U Zadru razmišljamo i o ulasku u vlasništvo nad Kepolovim terminalima za kemijske proizvode i naftne derivate, no o tome ćemo više znati za koji mjesec – rekao nam je Ferit Sahenk, vlasnik te multinacionalne kompanije s gotovo 30.000 zaposlenih u građevinskoj industriji, bankarstvu, turizmu, nekretninama, trgovini i energetici, s kojim smo se susreli u Zadru.

Postojeća zgrada Maraske bit će pretvorena u hotel iza kojeg će, na mjestu gdje je sada ledina, biti podignut rezidencijalni dio, čiji će se vlasnici moći koristiti svim pogodnostima hotela.

– U taj smo projekt ušli kao partneri Zdenka Zrilića. Taj uspješni zadarski poduzetnik za nas je jedna od ključnih figura, čovjek koji nas je zainteresirao da ulažemo u Hrvatsku i više nego što smo namjeravali – kaže Sahenk.

Projekt Villa Dubrovnik manje je zahtjevan jer je Biondić ondje uredio luksuzan hotel.

– Život nam je puno lakši i sretniji zahvaljujući odličnom menadžmentu koji je doveo Biondić. Villa Dubrovnik za nas je strateški brend i važno ime koje ćemo dostojno promovirati – kaže Sahenk, koji želi taj hotel učiniti poznatijim i ponuditi ga na tržištu Europe i SAD-a.

Nema zastoja ni u greenfield projektu hotelsko-nautičkog centra na Mandalini u Šibeniku, na mjestu bivše vojarne Kulina. Ondje je Dogus grupa sagradila marinu za megajahte. Sada planira podići i hotel Šibenik te nekoliko luksuznih vila s bazenima. Početkom ove godine dobila je sve potrebne dokumente i hotel s četiri ili pet zvjezdica trebao bi već 2015. otvoriti vrata gostima.

Marine i hoteli

Dogus grupa i u Turskoj kombinira marine i hotele pa to želi i u Hrvatskoj, gdje god to bude moguće.

Kad je Sahenk počeo ulagati u Hrvatsku, najavio je da planira stvoriti lanac marina od Turske do Hrvatske. Sada ima tri marine u Zadru i Šibeniku, ali tvrdi da zasad ne namjerava graditi marinu na južnom Jadranu ili otocima. Dogus grupa ima tri marine u Turskoj i suvlasnik je još četiriju marina u Grčkoj, a postoje planovi da se popuni praznina u lancu marina prema hrvatskoj obali. Kako doznajemo, Dogus grupa razmatra ideju o greenfield projektu gradnje marine u Crnoj Gori, nedaleko od Budve.

>> Najbogatiji Turčin: Širimo se u Hrvatskoj - Marine, hoteli, banke...

Tončica Čeljuska
U svom filmu
Novi gost u emisiji Tončice Čeljuske medije redovito odbija, ali njezin poziv odmah je prihvatio
Hrvatski Telekom
Temeljem korisničkih iskustava
Hrvatski Telekom osvojio nagradu za najbolju fiksnu mrežu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.