Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fer prema državi

Dobri Amerikanci bježe iz Željezare dok se Vlada šepuri na Forumu

\'08.01.2010., Zagreb - Djuro Popijac, ministar gospodarstva. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
PIXSELL
10.10.2011.
u 23:46

Vlada se brani: 
HEP nije mogao dati Željezari jeftiniju struju 
zbog Bruxellesa

Umjesto u Sisku, predstavnici sisačkih metalaca sastali su se s ministrom gospodarstva Đurom Popijačem u Zagrebu kako bi razgovarali o sudbini Željezare nakon što je njezin vlasnik američki CMC objavio povlačenje iz Hrvatske. Sastanak nikome nije donio olakšanje, to više što se u Sisku očekivao i novi generalni direktor CMC-a Yoachim Knospe, koji je trebao donijeti i nove informacije o namjerama CMC-a. Knospe se nije pojavio u zakazano vrijeme, prema jednima, da bi izbjegao susret s ministrom, a prema drugima, susret u Sisku otkazao je sam ministar zbog obveza u Zagrebu.

Nije blef Amerikanaca

I ta epizoda dobro oslikava raspoloženje oko Željezare. U Sisku je teško naći sugovornika koji će reći lošu riječ o Amerikancima jer su korektni, točni, drže se dogovora. Otud i uvjerenje da povlačenje nije pokušaj da se ishode neki ustupci od hrvatske strane.

– Ministar nam je obećao da se u Željezari ništa neće događati, a da u to ne bude uključena i Hrvatska vlada, koja neće dopustiti da se Željezara zatvori – kaže Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske.

Iz Vlade pak odbijaju kritike da su oni krivi za odluku CMC-a. Željezare su, jednako kao i brodogradilišta, niz godina primale državne potpore zbog čega se o njihovu statusu pregovaralo i s Europskom komisijom. Vlada tako nije smjela pristati na jeftiniju struju za Željezaru jer bi time kršila pravila o tržišnom natjecanju s ostalim industrijskim subjektima. Budući da nisu uspjeli stabilizirati poslovanje Željezare u petogodišnjem roku, uprava CMC-a ovog je ljeta "dobrovoljno", kako stoji u Vladinim dokumentima, vratila 20 milijuna kuna primljenih potpora. U Sisku pak kažu da riječ nije bila o dobrovoljnoj odluci, već o zahtjevu Vlade prema Željezari, koji su oni uredno ispunili, da vrate ranije dobivene potpore, što je bio preduvjet Bruxellesa da se završe pregovori s EU i uspješno zatvori poglavlje 8. o tržišnom natjecanju. Dosad još nije bilo primjera da je neka tvrtka u Hrvatskoj vratila dobivene potpore.

Posla ima za mjesec i pol

– Željezara još ima posla za mjesec i pol dana, što znači da imamo dvije sigurne plaće. Ne znamo je li CMC našao kupca ili će pokrenuti proces zatvaranja tvrtke – kaže Dragičević. Županica M. Lovrić kazala je da bi gašenjem proizvodnje u Željezari nestalo oko dvije tisuće radnih mjesta u toj i povezanim tvrtkama.

Ključne riječi

Komentara 211

OS
Oliver, Sir
11:56 11.10.2011.

Patuljčice, Autoškolu? Stvarno?

OB
-obrisani-
07:54 11.10.2011.

VLADA HDZ Svi su krivi ,samo mi ne ! hahahahahahaha

OB
-obrisani-
08:57 11.10.2011.

Super,....biti ce mjesta za golf terene,....a i radnici ce moci jesti travu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije