Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni rezultati

Dobit šećerane Viro čak 49 posto veća nego godinu ranije

viro
Dragutin Šantoši
17.03.2010.
u 13:13

Viro je u lanjskoj godini ostvario neto dobit od 3,5 milijuna kuna. Ostvareni ukupni prihod od 579,36 milijuna kuna manji je za 29 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Tvornica šećera Viro je u lanjskoj godini ostvario neto dobit od 3,5 milijuna kuna, što je za 49 posto više u odnosu na godinu ranije. EBITDA, dobit prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije za 2009. iznosi 61,96 milijuna kuna, što je rast od 91 posto u odnosu na 2008., dok je povećanje neto dobiti, a posebice EBITDA, prvenstveno proizašlo kao rezultat višegodišnjeg investicijskog ulaganja u modernizaciju proizvodne opreme te povećanja instaliranog kapaciteta prerade. Stoga su se značajno smanjili svi troškovi po jedinici proizvoda, a posebno utrošak glavnog energenta, zemnog plina i to za gotovo 20 posto, priopćenje je tvrtke objavljeno na Zagrebačkoj burzi..

Ostvareni ukupni prihod od 579,36 milijuna kuna manji je za 29 posto u odnosu na prethodnu godinu. Udio prihoda od prodaje u inozemstvu (izvoz) smanjen je sa 31,34 posto na 25,91 posto, dok je udio prihoda od prodaje u zemlji sa 64,01 posto povećan na 65,56 posto. Ostvareni ukupni rashodi od 575,86 milijun kuna manji su za 30 posto u odnosu na 2008., dok materijalni troškovi i troškovi prodane robe iznose 410,97 milijuna kuna i manji su za 40,28 posto u odnosu na 2008.

Troškovi osoblja smanjeni su za 25,2 posto zbog smanjenja ostvarenih sati rada. Kako bi se smanjila opća razina zaduženosti, što je, između ostalog, bio i jedan od uvjeta značajnih kreditora, društvo je unovčilo dio imobilizirane financijske imovine usljed čega je došlo do značajnog povećanja financijskih rashoda koji su uz to povećani i s osnova tečajnih razlika "čišćenja" bilance, stoji u međuizvještaju o poslovanju tvrtke za lanjsku godinu.

Realizacija šećera u 2009. je za 22 posto manja u odnosu na prethodnu godinu. Osnovni razlozi tome su smanjenje realizacije šećera kao trgovačke robe budući se nije ostvario očekivani porast cijene šećera na tržištu tijekom lanjske godine, smanjenje proizvodnje šećera iz uvoznog sirovog šećera od šećerne trske u odnosu na prethodnu godinu te značajan pad realizacije šećera na izvoznom tržištu EU tako da je u izvoz 2009. plasirano 38 posto manje šećera u odnosu na prethodnu godinu.

Komentara 1

BA
baš
15:29 17.03.2010.

Eto, ima i svijetlih primjera kako recesija nije svakome naštetila. Županjska Sladorana je sada pod skutima Vira i odmah su rezultati bolji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije