Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Janaf

Dobiju li posao u Sisku, ostalim metalcima konzorcij za Omišalj

lng terminal, omišalj
Arhiv VL
22.04.2010.
u 10:59

M. Antunović: Gradnja šest rezervoara u Omišlju mnogo je veći posao i moramo ga dobiti.

Na “spasonosni” natječaj Jadranskog naftovoda (Janafa) za gradnju triju novih rezervoara u Sisku javilo se ukupno 11 hrvatskih, dvije talijanske i jedna češka tvrtka. Prvi čovjek Janafa Ante Markov potvrdio je da je investicija u Sisku, kao najava druge, nekoliko puta izdašnije investicije u šest rezervoara za naftu i derivate u Omišlju, možda spasonosna za hrvatske metalce i građevinare. Naravno, ako posao, ukupno vrijedan 1,4 milijarde kuna, ne ugrabe strane tvrtke. Od sedam (neke su bile zajedničke) ponuda, za sva tri rezervoara najnižu je cijenu ponudila zagrebačka Montmontaža. Sudjelovale su i Monting, STSI, Gradnja, Tehnika, Zg-Montag, Đuro Đaković, Osijek Koteks, talijanske Sicilsaldo i Eurotec te češki Metrostav. Janaf je napravio dobar posao jer računalo se da će gradnja triju rezervoara u Sisku stajati od 350 do čak 400 milijuna kuna. Naprotiv, u želji da svakako dobiju posao u uvjetima oštre recesije, sve su tvrtke ponudile niske cijene, a Montmontaža, uz dodatni veliki skonto, cijeli posao nudi obaviti za oko 160 milijuna kuna.

U Sisku mali profit

Predsjednik uprave Montmontaže Mladen Antunović, bez obzira na nisku cijenu, kaže kako će njegova tvrtka “ne samo uspješno i na vrijeme završiti posao u Sisku nego ga dovršiti i s profitom, doduše minimalnim”. Dok se još čeka službena potvrda povjerenstava Janafa, Antunović gleda dalje. Njegova je namjera da hrvatske tvrtke osiguraju i puno veći posao u Omišlju. Računa se da je ovdje riječ (gradnja šest golemih rezervoara, svaki kapaciteta 120 tisuća kubika, plus građevinski radovi, plus premještanje naftovoda) o velikom poslu na kojem se moraju angažirati hrvatski metalci. Zajedno. Montmontaža, ukratko, želi biti predvodnik hrvatskog konzorcija metalaca i građevinara za taj posao. Antunović najavljuje kako će za Omišalj njegova tvrtka formirati konzorcij u koji pozivaju sve hrvatske metalce, po ugledu na takve konzorcije koji su gradili autoceste po Hrvatskoj. Antunović je siguran da konzorcij taj posao na Krku može bez problema odraditi jer su, zajedno, “dovoljno osposobljeni i stručni”.

Konzorcij za sve

– Odazovu li se ostali metalci formiranju konzorcija za Omišalj, Montmontaža je spremna uključiti dio hrvatskih tvrtki i na gradnji rezervoara na terminalu u Sisku – kaže Antunović. Dakle, bez obzira na to dobije li Montmontaža posao gradnje na sva tri rezervora u Sisku, pristanu li ostali na formiranje konzorcija za Omišalj, dijelit će se i posao u Sisku. U toj tvrtki vjeruju da je to dovoljan razlog za zajedništvo hrvatskih metalaca.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar mliniški
mliniški
13:40 22.04.2010.

Ako je u investiciju uključena SMŽ, onda će Marijana protestirati, ako je ukljućena RH onda nesmije jer bi remetila koalicijsku disciplinu. Mora smisliti strategiju.

AV
avileno
18:04 23.04.2010.

Zalosno je da Momtmontaza dobije taj posao jer ga nije u stanju sama napraviti,a to sto su srusili cijenu obit ce im se o glavu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije