Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjedni pregled

Dobar tjedan za fondove, dobitnik ZB global

Zagrebačka burza ilustracija
Davor Višnjić/PIXSELL
18.05.2015.
u 17:43

Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +1,27 do -1,30 posto.

Protekli tjedan je od 78 aktivnih otvorenih investicijskih fondova poraslo njih 45, a dva su ostvarila rast veći od jedan posto, javlja hrportfolio.hr.

Ukupno su 32 fonda tjedan završila u crvenom a četiri su pala više od jedan posto. Raiffeisen euroCash je jedini tjedan završio bez postotne promjene. 

Promatrano od početka godine kod fondova prevladavaju pozitivni tjedni rezultati, naime od ukupno 20 tjedana, pet je bilo negativnih. Sumarno su fondovi u zadnjih 61 tjedan zabilježili 51 pozitivni tjedan. Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalaze se dionički i tri mješovita fonda. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +1,27 do -1,30 posto.

U proteklom je tjednu od 30 dioničkih fondova polovica porasla. Najviše je vrijednost uvećana fondu KD Nova Europa koji je ostvario tjedni rast od +1,06 posto. Fond KD Nova Europa 44 posto svog portfelja drži investirano u Rusiji te 30 posto u državama EU dok je 18 posto portfelja investirano u Turskoj. U portfelju je najzastupljeniji sektor nafta i plin sa 32 posto te bankarski sektor (29%). Na ljestvici najvećih tjednih prinosa slijedi NETA US Algorithm s tjednim rastom od 0,99 posto te Capital Two koji je porastao za 0,67 posto. KD Victoria bilježi najveći tjedni pad (-1,30%) a slijede Platinum Blue Chip (-1,21%) i PBZ I-Stock (-1,12%).

Kod posebnih fondova jedino Raiffeisen zaštićena glavnica (+0,14%) bilježi rast. Ostali posebni fondovi su pali a najviše ZB Future 2025 (-0,61%).

Ukupno je, u proteklom tjednu, šest od 14 mješovitih fondova zabilježilo rast cijene. Najviše je cijena porasla fondu ZB global, uvećana je za1,27 posto, te je ZB global postao i dobitnik tjedna među svima fondovima a slijedi You Invest Active čija je cijena rasla za 0,48 posto. Osam mješovitih je palo a najviše je na vrijednosti izgubio OTP uravnoteženi čija cijena je umanjena za 0,74 posto a slijedi ga PBZ Global fond (-0,58%).

Četiri od devet obvezničkih fondova bilježe rast. Tjedne promjene kretale su se u rasponu od +0,05 do -0,23 posto. Najveći rast od 0,05 posto bilježi Capital One dok je ZB bond zabilježio najveći pad od 0,23 posto. Od 20 novčanih fondova Raiffeisen euroCash je tjedan završio bez promjene, dok su ostali porasli u rasponu od 0,01 do 0,04 posto. Među njima najviše je rastao kunski Money One (+0,04%).

Cijeli članak možete čitati ovdje.

>> Većina fondova bilježi pad, dobitnik Capital Two (+1,09%)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije