Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Breglec

Do sada je tržište regulirao teorijski, od sad će i praktično

\'pos...zgb28.12...2006. drazen breglec-drzavni tajnik za promet i veze snimio: boris scitar\'
Boris Ščitar
15.09.2010.
u 16:40

Liberalizacija poštanskog tržišta u EU nastupit će već za tri mjeseca, a u Hrvatskoj za dvije godine, u čemu CityEX vidi golem potencijal za rast poslovanja.

Dražen Breglec jučer je imenovan novim članom uprave CityEX-a, vodeće kurirske tvrtke na hrvatskom tržištu. Kao član uprave Breglec će biti odgovoran za razvoj novih usluga i poslovanja na drugim tržištima u regiji. Prije dolaska u CityEX Breglec je, od ožujka 2004. do svibnja 2010., radio u državnoj administraciji, obnašajući dužnost državnog tajnika u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. U Ministarstvo je došao s pozicije gradonačelnika Murskog Središća, što je bio u dva mandata, od 1997. do 2003. godine. Dolaskom u CityEX ponovno se vreća gospodarskom sektoru, gdje je i počeo svoju profesionalnu karijeru, radeći najprije u slovenskoj Nafti-Lendava, a potom u MTČ-u Čakovec.

Nezaustavljiv proces

Kao državni tajnik Breglec je utjecao na proces liberalizacije telekomunikacijskog tržišta, ustroj regulatora za poštu i elektroničke komunikacije te restrukturiranje i pripremu za liberalizaciju poštanskog sektora. Nakon što je samoinicijativno podnio neopozivu ostavku na poziciju državnog tajnika nadležnog za područje prometa, pošte i elektroničkih komunikacija, prikupljeno znanje, iskustvo, ambiciju i poslovne kontakte odlučio je realizirati u gospodarstvu, isključivo u privatnom sektoru.

– Perspektiva koju donosi nezaustavljiv proces otvaranja poštanskog tržišta, zajedno s profilom propulzivne kompanije kakva je CityEX, za mene su bili dovoljni da prihvatim poziv vlasnika i da se pridružim upravi – kaže Breglec.

U upravi CityEX-a zadužen je za razvoj novih usluga na poštanskom tržištu, za razvoj i širenje tvrtke na tržištima izvan Hrvatske, posebno u zemljama u regiji, kao i sveopći razvoj tvrtke poslovima koji su srodni osnovnoj djelatnosti.

– Kao dobrom poznavatelju, a donedavno i kreatoru legislative i sveukupnog okruženja u Hrvatskoj, kako zakonodavno-izvršnog, tako i regulatornog, ali i bruxelleske administracije, povjereno mi je i vođenje poslova vezanih uz legislativu i regulativu i tijela koja je donose i provode. Bit će to zanimljivo iskustvo za mene, ali i moje buduće sugovornike – kaže Breglec.

Avangardna kompanija

Kao državni tajnik u Ministarstvu prometa te potpredsjednik NO-a Hrvatske pošte godinama je javno, katkad i oštro polemizirao sa CityEX-om. Neki su stoga iznenađeni njegovim dolaskom.

– Situacija se bitno promijenila. Prije pet godina još smo imali čvrst monopol javnih operatera diljem Europe i u Hrvatskoj, a o dinamici i načinu provođenja liberalizacije poštanskog tržišta tek se počelo raspravljati. Tvrtka City Express od samih je svojih početaka bila avangardna i, ako mogu tako reći, u to vrijeme propitivala granice dopuštenog. To što smo tada na iste stvari gledali iz različitih kutova dovelo je do određenih neslaganja koja su u nekom trenutku postala i javna. No, nije to bilo ništa dramatično, a još manje osobno intonirano, ni s jedne ni s druge strane – kazao je Breglec.

U međuvremenu je počela postupna liberalizacija poštanskog tržišta. U EU je ona brža i u 16 zemalja eurozone potpuna liberalizacija nastupa već za tri mjeseca, a u Hrvatskoj dvije godine poslije. "Strategija razvoja tržišta poštanskih usluga u Republici Hrvatskoj do 2013." koju je Vlada usvojila u ožujku 2008. i pripadajući Akcijski plan pokazuju u kojem smjeru i kojom dinamikom treba ići.

– Razvojna šansa koju ima CityEX za mene predstavlja izazov, dovoljno jak da se i sam pridružim timu i u praksi pridonesem procesu liberalizacije koji sam na bivšem poslu predvodio u teoriji. Perspektiva CityEX-a je sjajna. Kompanija je iznutra zdrava, vodeća je u pružanju novih usluga, koje i dalje ubrzano razvija, zahvaljujući čemu raste i promet i broj zaposlenih. Liberalizacija tržišta je, naravno, jedinstvena prilika koju ne da nećemo propustiti, već očekujemo kvantni porast volumena prometa i tržišnog udjela – kazao je Breglec.

O eventualnom preuzimanju CityEX-a od Hrvatske pošte ili druge strane ili domaće tvrtke Breglec kaže da kao član uprave ne želi nametati svoj stav.

– To je prije svega odluka vlasnika. Ja samo znam da ću pridonijeti jačoj poziciji CityEX-a na tržištu i njegovoj još višoj vrijednost – zaključio je Breglec.

Osvajanje regije

Breglec najveću šansu vidi u širenju na susjedna tržišta, prije svega na zemlje bivše Jugoslavije.

– Tomu ćemo pristupiti vrlo angažirano. Tržište poštanskih usluga dinamično je, a u "novim uslugama" tradicionalna poštanska usluga djelomično se nadomješta elektroničkim tehnologijama ili ima dodanu vrijednost, čime izlaze iz okvira univerzalne usluge. Upravo na tim uslugama, prilagođenima korisnicima, želimo napraviti najveći napredak – kazao je Breglec.

 Breglec je, kaže, u proteklih godinu dana spoznao da više ne želi aktivno sudjelovati u hrvatskoj politici.

– U gospodarstvu, posebno u onom dijelu koji nije izravno pod zaštitom ili u vlasništvu države, ima dovoljno adrenalina koji može zadovoljiti svaku ambiciju i stoga se definitivno okrećem gospodarstvu. Više nisam aktivan član HSLS-a jer je moja nova opcija kojoj sam se potpuno posvetio biznis i CityEX, a njima želim sve najbolje. Dražena Budišu kao osobu cijenim, a vrijeme će najbolje pokazati kako će njegov povratak utjecati na političku scenu i poziciju HSLS-a – zaključio je Breglec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije