Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborski DIV

DIV: Ponuda za Brodosplit na stolu još samo do 31. siječnja

brodosplit
Miranda Cikotić/24sata
26.11.2011.
u 16:14

Ne samo da imamo izravne troškove na projektu Brodosplita, nego nas to usporava i sve više počinje trpjeti i naše temeljeno poslovanje, kaže Pappo

Samoborski DIV postavio je rok do kojeg će čekati sklapanje ugovora s državom za privatizaciju i restrukturiranje splitskog škvera. U dopisu koji je dostavljen Agenciji za upravljanje državnom imovinom, koja operativno vodi taj proces, DIV navodi kako je 31. siječnja 2012. godine krajnji rok za okončanje tog procesa, nakon kojega povlači svoju obvezujuću ponudu za Brodosplit.

"Mi ne okrećemo leđa i ne odustajemo od kupnje Brodosplita, ali želimo da bude jasno da jednom mora doći kraj tom procesu, da ne možemo u nedogled čekati da se taj proces završi", ističe predsjednik Uprave DIV-a Darko Pappo. Podsjeća kako ovo nije i prva požurnica koju u 18 mjeseci, od kada je na javnom natječaju predao ponudu, DIV upućuje državi. U ožujku ove godine, naime, nakon što je proteklo mjesec dana od kada je Europska komisija odobrila njihov program restrukturiranja Brodosplita, pismom Ministarstvu gospodarstva tražili su da im se definira s kime dalje trebaju razgovarati, budući da im se nitko nije obratio oko dovršetka procesa i formalnog zaključenja ugovora. No, Pappo kaže da ni nakon pomicanja s mrtve točke prije nekoliko mjeseci i slanja prijedloga kupoprodajnog ugovora države, te njihovog odgovora na taj prijedlog, i dalje zapravo nema pregovora i razgovora o ugovoru.

"Mi imamo razumijevanja da politika prolazi kroz određene procese i da je ovdje riječ o kompleksnom postupku, no nas i toliko čekanje košta", dodaje Pappo, te pojašnjava kako DIV ne samo da ima izravne troškove na projektu Brodosplita, nego ga usporava i sve više počinje trpjeti i njegovo temeljeno poslovanje. Taj proizvođač vijaka, inače, odlično posluje i jedan je od rijetkih hrvatskih gospodarstvenika koji i u ovoj godini i u uvjetima globalne ekonomske krize nastavlja ostvarivati značajan rast poslovanja i prihoda.

DIV-ovci procjenjuju da će 2011. završiti s gotovo 30-postotnim rastom u odnosu na lani. No, zbog stalnog iščekivanja završetka procesa preuzimanja Brodosplita, na što odvajaju puno vremena i energije, u DIV-u sada mogu samo pretpostaviti da su zbog toga propustili još jači rast i iskorak. DIV-ov menadžer navodi, primjerice, kako su za banke i institucije bili poželjan partner za investiranje i projekte, no kako se realizacija preuzimanja Brodosplita otegnula, mnogi su njihovi drugi projekti odgođeni.

Osim toga, činjenica da su izgledan kupac brodogradilišta sada ih počinje i blokirati u pristupu povoljnim financijskim izvorima, jer banke na to gledaju kao na posao s visokim rizikom. "Posvetili smo se i uložili dosta u projekt razvoja Brodosplita i još želimo uložiti, ali i uz svo razumijevanje za drugu stranu, mi moramo voditi računa o svom poslovanju i svojim zaposlenicima. Ne možemo dovijeka čekati", poručuje Pappo. Nezadovoljstvo pregovorima s državom dosad nije skrivao ni drugi ponuđač u procesu privatizacije brodogradilišta, Jadranska ulaganja Danka i Nenada Končara. No, hoće li i njihova tvrtka zauzeti sličan stav prema državi, jučer od njih nismo uspjeli dobiti informaciju.

Nenad Končar, predsjednik Uprave Jadranskih ulaganja, posljednjih je dana slao u javnost tek poruke kako će u daljnjim pregovorima inzistirati na tome da hrvatska brodogradnja dobije iste uvjete poslovanja kao što ih imaju brodogradilišta u Europskoj uniji. Neslužbeno iz upućenih izvora Poslovni dnevnik saznaje da je država ovih dana uputila DIV-u i Jadranskim ulaganjima odgovor na njihove kontraprijedloge kupoprodajnih ugovora. No, jučer taj prijedlog DIV, po Pappinim riječima, nije još zaprimio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije