Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dionice

Dionički indeksi i likvidnost tržišta u uzlaznom trendu

stock
Arhiva Vl-a
14.03.2010.
u 11:53

Dionički indeksi nastavili su uzlaznim trendom, a i likvidnost tržišta neznatno je porasla. Na tjednoj razini, CROBEX je ojačao 1,5% na zaključnih 2.171,3 boda, dok je CROBEX10 zaključio trgovanje na 1.161,9 bodova.

Bikovski sentiment koji je prevladavao na svjetskim burzama u proteklom tjednu odrazio se i na Zagrebačku burze, gdje je dominirala potražnja za dionicama iz defanzivnih sektora. Dionički indeksi nastavili su uzlaznim trendom, a i likvidnost tržišta neznatno je porasla.

Na tjednoj razini, CROBEX je ojačao 1,5% na zaključnih 2.171,3 boda dok je CROBEX10 (indeks sastavljen od najlikvidnijih izdanja tzv. blue chips) zaključio trgovanje 1.161,9 bodova što daje tjedni porast od 1,9%. Redovni promet dionicama porastao je za 5,6% na 105,2 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet iznosio je 21 milijun kuna naspram 19,9 miljuna kuna dnevnog prometa u prethodnom tjednu.

Najlikvidnije izdanje u proteklom tjednu bila je dionica T-Hrvatskog telekoma, koja bilježi konstantan interes investitora zbog visokog dividendnog prinosa i likvidnosti samog izdanja. Predložena dividenda iznosi 34,05 kuna po dionici T-HT-a, što daje dividendni prinos od 10,7% na zaključnu cijenu dionice od 319,0 kuna. Navedeni prinos je veći za više od 50 % od prinosa na nedavno izdanu 10-godišnju kunsku obveznicu Republike Hrvatske. Dionica T-HT-a zabilježila je tjedni porast cijene od 2,7%, prikupivši promet od 38,4 milijuna kuna odnosno 36,5% redovnog prometa dionicama.

Povlaštena dionica duhansko-turističke kompanije Adris Grupe također je ostvarila porast cijene u promatranom razdoblju, obzirom da su ulagači pozitivno vrednovali rast tržišnog udjela kompanije na duhanskom tržištu Srbije. Navedeno izdanje zaključilo je trgovanje na 287,0 kuna, što daje tjedni porast cijene od 4,7%.

Burzovni indeksi regije zabilježili su mješovitu izvedbu. Indeks Ljubljanske burze SBI20 je oslabio 0,6%, Belex Line (indeks Beogradske berze) je ostvario pad od 0,8%, dok je indeks Sarajevske berze SASX10 pao 2,9%. CECEEUR (kompozitni indeks češkog, mađarskog i poljskog tržišta kapitala) je nastavio donositi ulagačima dobitke, zabilježivši tjedni porast od 2,1%.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije