Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dioničari Ine dobit će dividendu od 125 kuna po dionici

Ina je prošle godine ostvarila dobit u iznosu od od 1,33 milijarde kuna, a odlukom skupštine o rasporedu dobiti u zakonske će se rezerve izdvojiti 66,7 milijuna kuna, u zadržanu dobit 17,6 milijuna kuna, dok će se najveći dio, 1,25 milijardi kuna, izdvojiti za dividendu, koja će tako iznositi 125 kuna po dionici.
12. lipnja 2019. u 15:22 1 komentara 240 prikaza
Hrvoje Šimović
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Dioničarima Ine bit će isplaćena dividenda od 125 kuna po dionici, i to najkasnije od 12. srpnja, odlučila je u srijedu glavna skupština Ine. 

INA na 3. mjestu TOP 5 Poslodavaca Partnera za 2019. godinu PROMO INA na 3. mjestu TOP 5 Poslodavaca Partnera za 2019. godinu

"Na skupštini je donesena odluka o rasporedu dobiti Ine d.d. za 2018. godinu te je utvrđen iznos dividende od 125 kuna po dionici, koja će dioničarima biti isplaćena u novcu najkasnije do 12. srpnja ove godine", navodi se u priopćenju Ine.

Ina je prošle godine ostvarila dobit u iznosu od od 1,33 milijarde kuna, a odlukom skupštine o rasporedu dobiti u zakonske će se rezerve izdvojiti 66,7 milijuna kuna, u zadržanu dobit 17,6 milijuna kuna, dok će se najveći dio, 1,25 milijardi kuna, izdvojiti za dividendu, koja će tako iznositi 125 kuna po dionici. 

Inače, to je za gotovo 44 kune viša dividenda po dionici nego li je dioničarima isplaćena prošle godine, kada je iznosila 81,20 kuna po dionici.

Skupština Adris grupe Dividenda 18,20 kuna po dionici; Vlahović od iduće godine u Nadzornom odboru

Prema odluci skupštine, dan kojim dioničari evidentirani u depozitoriju Središnje klirinško depozitarnog društva (SKDD) stječu pravo na isplatu dividende je 19. lipnja. 

S obzirom da su najveći dioničari Ine mađarski MOL i Republika Hrvatska, njima će pripasti i najveći dio dividende. 

Naime, naslužbeni izračuni pokazuju da će, uz dividendu od 125 kuna po dionici, MOL-u, koji drži 49,08 posto dionica Ine, iz prošlogodišnje Inine dobiti biti isplaćena dividenda od 613,5 milijuna kuna, a Republici Hrvatskoj, koja u Ini ima 44,84 posto vlasništva, 560,4 milijuna kuna.  

Privatnim i institucionalnim investitorima, koji imaju ukupno 6,08 posto dionica Ine, bit će raspoređeno nešto više od 76 milijuna kuna na ime dividende. 

Pevec rekordne brojke Pevec: Dioničarima dividenda od 7.530 kuna po dionici

Kako su izvijestili iz Ine, dioničarima je na današnjoj skupštini prezentirano i godišnje konsolidirano i nekonsolidirano financijsko izvješće s izvješćem nezavisnog revizora za 2018. godinu, kao i izvješće o stanju Ine i Ina grupe u prošloj godini te izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2018 godini.

Skupština je dala razrješnicu članovima Uprave i Nadzornog odbora za prošlu poslovnu godinu, za revizora poslovanja Ine u ovoj godini izabrala revizorsku tvrtku Enst&Young te potvrdila imenovanje Ratka Markovića i Hrvoja Šimovića u Revizijski odbor Ine.

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Avatar grbadeva
    grbadeva:

    Sva sreća da smo mi branitelji svojih 7% dionica ine prodali molu, pa sada nemamo briga sa dividendom