Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burza

Dionica Vira od početka godine narasla gotovo 30%

'prv...zgb..22.01.2008. indeks burze snimio:boris scitar'
'boris scitar'
11.02.2011.
u 08:00

Na dionice Vira povoljno je djelovalo i oslobađanje likvidnosti nakon ponude za Inu, kaže Stipe Luetić iz Splitske banke.

Rast cijena prehrambenih proizvoda, koje su uglavnom posljedica globalnih trendova na svjetskim tržištima – od vremenskih nepogoda u lanjskoj godini te povećane potražnje i pritisaka na cijene iz najnapučenijih zemalja u razvoju koje se vraćaju na pretkrizne stope rasta do špekulanata – najpovoljnije se odražava na rast dionica na burzama, ponajprije u prehrambenoj industriji.

Ni Hrvatska nije iznimka, pa je tako dionica Vira, jednog od naših najvećih i najprofitabilnijih izvoznika koji je u prva tri tromjesečja 2010. prihode od izvoza povećao 70 posto, od početka godine narasla gotovo 30 posto i došla na domak 500 kuna. Jučerašnja cijene na ZSE-u bila joj je 490 kuna.

Stipe Luetić, analitičar sektora korporativnog bankarstva i tržišta Splitske banke SG, kaže kako se, imajući u vidu da se dionica Vira još ljetos mogla kupiti za blizu 300 kuna, ulagači s pravom pitaju o čemu je riječ. Rast je u pravilu uvijek posljedica više sile i povoljnih okolnosti, tako da je na dionicu Vira, osim rasta cijena hrane na svjetskim tržištima roba, povoljno djelovalo i oslobađanje likvidnosti nakon ponude za Inu, tvrdi Luetić.

– Trenutačne izglede za smanjivanje cijena hrane u svjetskim okvirima dodatno narušavaju vremenske prilike, bolje rečeno neprilike. Ulagači, osviješteni takvim vijestima, skloniji su izabrati dionice prehrambenog nego, primjerice, brodarskog sektora jer je riječ o sektoru za čije fundamente smatraju da ih bolje razumiju. Stoga su ovih dana na meti, uz Viro, i ostale dionice prehrambenog sektora poput Belja i Podravke – kaže Luetić.

Dionica Belja na najvišoj je razini u zadnjih 16 mjeseci - 107,40 kuna. Jučer je, primjerice, završila dan s rastom od 2,8% uz promet od 2,2 milijuna kuna. Cijena Podravkine dionice porasla je 2,7 posto, na 339,98 kuna, najviše od svibnja lanjske godine, a jučerašnji promet iznosio je 1,7 milijuna kuna.

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
16:35 11.02.2011.

Koga zanima ....... evo ...... google ....... . The Illuminati\'s Secret 20 Trillion Dollar Bank

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije