Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
katastrofa

Dionica Nokije najniža od 2001. godine, vrijedi samo 3,1 euro

stephen elop,steve ballmer
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
12.04.2012.
u 08:12

Može li Nokia nakon najave dvaju loših kvartala ponovno ući u bitku za udio u tržištu?

Nokia je više od godine dana u partnerstvu s Microsoftom i pokušava vratiti udio na tržištu koje im je preoteo Apple. Ipak, morali su srezati svoje prognoze zarade, izbrisavši 2,7 milijardi eura vrijednosti kompanije.

Katastrofa

Prvo ovogodišnje tromjesečje operativne marže za divizije uređaja i poslovnih usluga bit će u minusu tri posto, objavila je Nokia. Ova finska kompanija najprije je procjenjivala da će tvrtka biti u poziciji “break even”, odnosno na nuli ili pak dva posto u bilo kojem smjeru. Čini se, bit će i gore od toga, a drugi kvartal, poručuju iz kompanije, bit će jednak prvome.

Prvi čovjek Nokije Stephen Elop odlučio je potpuno prijeći na Microsoft, točnije odabrao je platformu Windows Phone kao uzdanicu koja će vratiti ugled Nokiji. Naime, operativni sustav Symbian i MeeGoo nisu se mogli nositi s konkurencijom, Googleovim Androidom i Appleovim iPhoneom. A prognoze su smanjili jer profitabilnost pada posebice zbog loše prodaje u Indiji, Africi, Kini i na Bliskom istoku.

Ovo je potpuna katastrofa, kazao je Thomas Langer, analitičar WestLB Wquity Markets iz Düsseldorfa, prenosi Bloomberg. Čini se da je riječ o izgubljenoj godini, a usto pojavljuje se i određena nesigurnost i loša očekivanja u 2013. godini za budućnost tvrtke. Nokijina dionica pala je na helsinškoj burzi 19 posto, što je najveći pad od lipnja 2001. godine, na 3,10 eura, čineći time kompaniju vrijednom 12,2 milijarde eura.

Dionica potonula

U prvom kvartalu prihodi od pametnih telefona bili su 1,7 milijardi eura na 12 milijuna jedinica, što je prema oba mjerenja pad od 50 posto. Tvrtka je prodala više od 2 milijuna mobitela nove serije Lumia Windows po prosječnoj cijeni od 220 eura. Problem, tvrde analitičari, leži u prošlim proizvodima, odnosno onima koji rade na Symbianu, dok je Lumia dobro krenula i to je Nokijina budućnost. A Elop je i najavio pojačano investiranje upravo u Lumije, ne bi li osvojili tržište. Gotovina kojom raspolaže Nokia uz likvidne nekretnine iznosi 4,9 milijarde eura na kraju prvoga kvartala te se razmatra i prodaja neke imovine koja ne utječe na osnovni posao.

Komentara 1

SA
samborapz
21:33 12.04.2012.

Tko je pametan i ima nešto para, kupit će njihove dionice. Nokia je nekad bila vrh i neće se tek tako predati. Vjerujem da će nova Lumia serija podići puno njihovu vrijednost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije