Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gospodarski događaj godine

Devizni turistički prihodi mogli bi premašiti osam milijardi eura

Zagreb: Hrvatska udruga turizma predstavila projekt "Tisuću učenika, milijun doživljaja"
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
02.12.2021.
u 19:45

Predstavljamo nominirane za Gospodarstvenika i gospodarski događaj 2021. u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista

Turistička je sezona bila iznad svih očekivanja. I, još nije završila. U zemlji trenutno boravi oko 13.000 gostiju, među njima zasigurno i nešto digitalnih nomada, koji su dodatno obilježili za turizam, ali i gospodarstvo u cjelini, neočekivano uspješnu 2021. godinu.

Sve, dakako, ipak u sjeni korone kojoj je domaći turizam platio svoj danak, ali daleko manje nego se prije ljeta strahovalo i gotovo zanemarivo u odnosu na štete koje trpe neke druge turističke zemlje na Mediteranu. Spomenimo samo turističku velesilu Španjolsku, koja je prije pandemije godišnje ugošćavala i do 48 milijuna turista, a ove se godine u prvih osam mjeseci morala zadovoljiti s mršavih tridesetak posto turističkog prometa iz 2019.

Najviše Nijemaca i domaćih

Hrvatska, pak, jedanaestomjesečno razdoblje zaključuje s 13,5 milijuna gostiju, koji su ostvarili čak 83,5 milijuna noćenja. Plus prema prošloj godini iznosi 76 posto u dolascima gostiju i 54 posto u noćenjima, a rezultat se, pri tom, poprilično približio pretpandemijskom. Hrvatskom je turizmu od početka godine do 29. studenog uspjelo ‘uhvatiti’ 67 posto dolazaka iz najbolje turističke godine ikad, 2019. godine, a mjereno noćenjima prošao je još i bolje. Gosti su u tom razdoblju hrvatskim domaćinima donijeli čak 77 posto noćenja iz 2019. Treba reći i da su pojedine destinacije u vršnim ljetnim tjednima ovogodišnje sezone prebacile čak i turistički promet iz te rekordne godine. Ni trenutni zaostatak nije prevelik. Na jučerašnji dan prije dvije godine turista je, naime, kod nas bilo svega četiri tisuće više nego sada.

Dobre brojke uvelike se može zahvaliti njemačkim i domaćim gostima. Tradicionalno najbrojniji Nijemci ostali su s 2,8 milijuna dolazaka na toj poziciji i u ovoj godini. Od početka godine ih je bilo svega četiri posto manje nego 2019., a s 21,2 milijuna noćenja posve su se poravnali s tom godinom. Domaći su turisti s 2,2 milijuna dolazaka bili drugi i također svega četiri posto malobrojniji nego prije pandemije. S 12 milijuna noćenja, pak, naši su građani dosegnuli 89 posto rezultata iz 2019. Slovenci i Austrijanci s 1,1 milijuna dolazaka dijele treće mjesto, i jedni i drugi su ostvarili 82-83 posto noćenja iz 2019., s tim da je slovenskih noćenja za jedanaest mjeseci 8,9, a austrijskih 6,3 milijuna. Poljaci su s milijun dolazaka čak postavili ove godine i nove rekord; bili su četiri posto brojniji, a ostvarili su 6,6 milijuna noćenja i čak osam posto više nego posljednje godine prije pandemije.

Turistički uspjesi nisu, nažalost, ravnopravno razdijeljeni duž obale. Sezona je bila jednostavnija i uspješnija za mjesta i regije dostupne automobilom, dok su se avio destinacije na jugu još mučile s minusima u avioprometu i posljedično s manjkom gostiju. No, pokazalo se da turisti u koroni na odmoru ostaju koji dan duže nego su prije običavali, a bez problema su punili i najbolji i najskuplji jadranski smještaj. Pa i uz više cijene nego lani, što je luksuz koji su si neki hoteli mogli priuštiti zahvaljujući dobroj potražnji i ovog ljeta. Tim lakše što su zbog korone neki imućni turisti, koji su nekada birali ili egzotiku poput Sejšela, Tajlanda, Vijetnama, Meksika.... Ili, kad bi poželjeli ostati u Europi, popularnu Toskanu, Provansu, Južni Tirol..., ovog ljeta napokon otkrili i hrvatsku obalu, prvenstveno Istru.

Aduti kvaliteta i sigurnost

No, da su gostima u pandemiji od novca puno važniji kvaliteta i sigurnost uvjerili su se domaćini od sjevera sve do juga. Do podataka o deviznim prihodima od turizma morat ćemo pričekati još nekoliko mjeseci, ali vidjelo se već u prvoj polovici ljeta po fiskaliziranim računima da imamo goste široke ruke, koji kvalitetu plaćaju bez problema. Ministar financija Zdravko Marić objelodanio je već 1. kolovoza kako je sa zadnjim danom srpnja vrijednost svih kupljenih roba i usluga u Hrvatskoj od početka godine premašila vrijednost iz sedam mjeseci za turizam najbolje pretpandemijske 2019. I to za 0,32 posto. Štoviše, samo u srpnju taj je plus prema srpnju prije dvije godine povećan na 5,5 posto. Nakon toga uslijedio je još bolji kolovoz, s 93 posto noćenja iz 2019., što je posebno važno jer se radi o mjesecu u kojem domaćini ostvaruju praktički najviše cijene u cijeloj godini. To se ubrzo i pokazalo, a u kolovozu je vrijednost fiskaliziranih računa u turističkim djelatnostima za čak 21 posto premašila njihov iznos iz kolovoza 2019.

Na razini godine njihova vrijednost u tom trenutku dosegla je, pak, gotovo 18 milijardi kuna što je oko 84 posto vrijednosti iz prvih osam mjeseci spomenute 2019.

Sve skupa daje za pravo onima koji očekuje da devizni turistički prihodi ove godine možda i premaše brojku, kojoj se proljetos nitko nije usudio nadati, od osam milijardi eura. U rekordnoj 2019. domaći je turizam, inače, uprihodio više od deset milijardi eura, a prve pandemijske sezone 2020. nepunih pet milijardi. Kakvi god konačni podaci za 2021. na koncu bili, jasno je da je turizam ove godine ubrizgao snažnu injekciju u hrvatsko gospodarstvo, možda potrebniju nego ikad, a istovremeno širom otvorio vrata da takozvano novo normalno iz turističke perspektive dogodine bude i staro normalno.

Nominirani za gospodarstvenika godine:

- Martina Dalić, Podravka

- Gordan Kolak, Končar elektroindustrija

- Mate Rimac, Rimac automobili

- Fabris Peruško, Fortenova grupa

- Silvio i Roberto Kutić, Izabel Jelenić, Infobip

Nominirani gospodarski događaj godine:

- Rezultati turističke sezone

- Donošenje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

- Rimčevo preuzimanje Bugattija

- Rast robnog izvoza i industrije

- Rast kreditnog rejtinga Hrvatske

VIDEO Dvostruko više Hrvata nego lani putovat će ove zime: Polovica planira putovati za vrijeme Adventa u europske gradove

Komentara 1

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
20:08 02.12.2021.

Devizni turistički prihodi mogli bi premašiti osam milijardi eura broj balkanskih bježaća iz domače mizerije za Irsku i Njemačku mogao bi premašiti osam tisuća domoljubnih balkanskih duša mjesečno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije