Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA U SABORU

VIDEO Grmoja: Neizbježan je vaš odlazak; Plenković: Neopisivo je bilo zadovoljstvo izbaciti Most iz Vlade

Foto: Sabor
1/2
01.12.2021.
u 09:25

Prihodi od poreza trebali bi dosegnuti 87,9 milijardi kuna i biti gotovo sedam posto viši nego u ovoj godini, a od doprinosa se očekuje oko 26 milijardi kuna ili pet posto više. Ukupni rashodi financirani iz svih izvora financiranja planirani su u iznosu od 173,8 milijardi kuna, što je povećanje od 500 milijuna kuna u donosu na rebalansirani proračun za ovu godinu.

Sabor će zasjedanje nastaviti raspravom o Prijedlogu Državnog proračuna za 2022. godinu kojim se predviđaju prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a.

Sjednica Sabora počinje u 9:30. 

Tijek događaja: 

13:12 - Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta pročitao je pismo branitelja. Na samom početku ukazao je na to da nosi insigniju od Udruge hrvatskih pravoslavnih branitelja. 

Foto: Sabor

U pismu se navodi kako je u aktivnoj obrani sudjelovalo 12 000 branitelja pravoslavaca, od čega je pola bilo dobrovoljaca. Ističu kako nemaju pravo na dostojanstveni ukop. Kao primjer navode i to da je petorica branitelja pravoslavaca sa šibenskog područja pokopana bez vojnih počasti. 

11:40 - Zastupnicima na pitanja o proračunu odgovara ministar Zdravko Marić. 

11:10 - Za riječ se javila zastupnica Karolina Vidović Krišto. 

- Čuveni njemački tenisač Boris Becker bio je izložen kaznenom progonu i morao je platiti kazneni porez kad su bavarski poreznici dokazali živio više u Njemačkoj nego u Monacu gdje je bio prijavljen. Što će reći, popularnost ili društveni status za državna tijela ne igra nikakvu ulogu. Vi svojim utjecajem na pravosuđe ne dopuštate utvrđivanje razmjera imovine i prihoda kojem bi državnom proračunu prihodio milijarde s obzirom da moćnici u Hrvatskoj imaju smiješno deklarirane prihode, a imaju ogromnu imovinu. Zašto ne dopuštate Poreznoj upravi razmjer imovine i prihoda sucu Miroslavu Šeparoviću, inspektoru Andriji Mikuliću, Ivici Todoriću, Božidaru Kalmeti, Vladimiru Šeksu, Slavko Liniću. Nama se raspada zdravstveni sustav jer nedostaje novca u državnom proračunu. 

- Ja moram priznati da tako učinkovitog blokatora pravosuđa kao što sam ja nigdje nisam sreo, pa ni u Njemačkoj. Tako puno blokiram pravosuđe da nam je predsjednik vijeća u predmetu Fimi medija SDP-ov zamjenik ministra iz Račanove Vlade Ranko Marijan. I puf, toliko sam dobro blokirao da je potvrdio presudu. Nije čak ni vratio na početak uz sav moj utjecaj. Toliko dobro blokiram pravosuđa da pet tjedana prije parlamentarnih izbora izleti predmet Rimac. Toliko sam dobar deblokator da se svako malo priča o nekom iz HDZ - kazao je. 

Vidović Krišto zatražila je povredu poslovnika te je poručila Plenkoviću "ponašate se kao Sanader prije odlaska s vlasti", na što joj je on odgovorio "Umro sam od straha. Neću moći spavati". 

27.10.2021., Zagreb - Sabor 8. sjednicu nastavlja raspravom o Godisnjem izvjescu Vlade Republike Hrvatske.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

10:55 -  Slušam vas i ne vjerujem. Pitam se živimo li mi u istoj državi. Kao neki statističar pročitali ono što su vam napisali, a papir trpi svašta. Na vašem papiru piše ne znamo gdje idemo. U trenutku kad je Hrvatska u krizi trebamo plan, a ne statistiku. A kad smo kod statistike da nas je 400 tisuća manje nego na prošlom popisu. Po GDP-u u kupovnoj moći smo iza Rumunjske, a dugovi u zdravstvu su takvi da ne mogu se servisirati. U Zagrebu i Baniji se niti jedna kuća nije obnovila. Probudite se i prestanite živjeti briselski san - kazao je Bernardić. 

- Nisam vas vidio godinu i pol dana od zadnjeg aktualnog sata. Možda mi ne živimo u istoj zemlji. Prije zadnjeg aktualnog sata...Znate gdje ste vi bili? Vi ste u Gardalandu. Vi ste u Gardalandu, mi smo tu. Ne u Bruxellesu - kazao je Plenković i naveo da su se iz EP ranije vratili on i Davor Ivo Stier. 

- Ovo je statistička prezentacija proračuna. Ako vi želite hrvatskom narodu reći da je strašno loše, onda se vratite u vrijeme vaše Vlade i čitajte tu statistiku. To vam je zabavno štivo, umjesto Gardalanda - poručio je premijer Bernardiću. 

Bernardić je tražio povredu poslovnika, no nije mu odobrena. Plenković mu je dobacio kako nemaju svi za Gardaland. Zastupnica Karolina Vidović Krišto kazala je Jandrokoviću da radi svoj posao jer premijer ima komentare, na što je dobila prvu povredu poslovnika. 

10:45 -  Trošak korupcije jede vaš rast. Mi smo s vama u minusu. Kako je neizbježan odlazak glavne državne tužiteljice jer je štitila vašu Gabi, tako je neizbježan i Vaš odlazak jer ste bili mecena korupcije u Hrvatskoj - kazao je Nikola Grmoja. 

- Ako vi sebe smatrate medvjedom, a onda imate šapa onda to držite za sebe. Drugo, neopisivo je bilo zadovoljstvo izbaciti Most iz Vlade. Najnelojalnija, najpokvarenija, najdemagoškija nakupina lokalnih aktera koji se igraju nacionalne politike. Razotkriveni ste tada, razotkriveni ste sada. Nudite narodu ivermektin, lijek za životinje. Za parazite kod životinja. Vidim da su vam šape tu. Sad mi je jasnije odakle ivermektin da pridonese borbi protiv COVID-19. Čestitam - poručio je Plenković. 

Grmoja je tražio povredu poslovnika navodeći kako nitko iz Mosta nije zagovarao ivermektin.

10:38 - Počinju replike premijeru Plenkoviću. Javilo se 20 zastupnika. 

10:32 -  Ministar Zdravko Marić obratio se Saboru. Kazao je da je planiran deficit od 2,6 posto. Rekao je kako se očekuje da će pokretači rasta u idućim godinama uz rast osobne potrošnja biti i izvoz roba i usluga te investicije.

10:20 - Zastupnicima se obratio premijer Plenković. 

- Proračun se temelji na najnovijim pokazateljima gospodarskog rasta. Pred nama je važna zadaća da kvalitetnim ekonomskim politikama podignemo hrvatsko gospodarstvo. Nama je cilj usmjeravanje s kriznog upravljanja na jačanje konkurentnosti. Za 2022. godinu želimo učinkovito upravljati financijama. Želimo povećati apsorpciju europskih sredstava. S obzirom na pandemiju, ovaj proračun je tome prilagođen. Mi smo još uvijek u zdravstvenoj krizi. Ovaj proračun je odraz jedinstvene uloge države, a to je sprječavanje urušavanje sustava.  Proračun anticipira i ulazak Hrvatske u europodručje. Zasniva se na makroekonomskim pokazateljima i na ciljevima koje želimo ostvariti. 

Kazao je da interni podaci Vlade govore da bi rast mogao biti 9 posto, pa i viši. 

- Očekujemo da će se ovi trendovi nastaviti i u iduće tri godine. Vidjeli ste da je Europska komisija revidirala jesenske projekcije rasta - izjavio je premijer. 

Plenković je najavio da rast će se temeljiti na domaćoj potrošnji, ali i povećanju investicija. Objasnio je da će važan aspekt biti provedba reformi iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, što bi moglo prema analizama Svjetske banke dodatno povećati rast BDP-a. 

- Također, želimo da proračun bude u funkciji demografije. Želimo da proračun ubrza rast i da ubrzamo strukturne reforme - objasnio je Plenković. 

 Iz nacionalnih izvora Vlada je planirala 1,2 milijarde kuna za obnovu privatnih objekata, uz 4,6 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti i to za financiranje dijela obnove javne infrastrukture, uključujući zdravstvenu, obrazovnu i kulturnu.  Za socijalne je naknade osigurano dodatnih 400 milijuna kuna, kazao je Plenković.

 Pozornost je, istaknuo je, posvećena i povećanju naknada za vrijeme trajanja roditeljskog dopusta na iznos od 7500 kuna. Tu je i osiguravanje fiskalne održivosti lokalnih jedinica za što je osigurano 100 milijuna kuna.  Vlada ulaže i u zdravstvo s gotovo  milijardu kuna usmjerenih na obnovu i izgradnju zdravstvene infrastrukture.

Uz sve to osigurala je i 2,2 milijarde kuna i za dugoočekivanu nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale, naglasio je premijer Plenković. 

9:59 - Deset saborskih klubova zatražilo je stanku, pri čemu najveći broj zahtjeva objašnjen s kritikom vladajućima za predloženi Državni proračun, a zastupnice Sandra Benčić i Marijana Puljak u svojim zahtjevima su spomenule i slučaj obiteljskog nasilja jučer u Splitu kad je muškarac ubio svoju bivšu partnericu na njezinom radnom mjestu. 

9:40 - Peđa Grbin predložio je da se s obzirom na temu da se produži rasprava klubova na 15 minuta, što je i prihvaćeno. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da će o proračunu pričati premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Zdravko Marić. 

9:35 - Počinje sjednica. 

Komentara 67

KO
kompakt
12:15 01.12.2021.

Jedini veleumni potez dotičnog je izbacivanje mosta i uvođenje suhog zlata i sdss od ratnog zločinca hadžića. Veličanstven potez za povjest.

Avatar The new statesman
The new statesman
11:02 01.12.2021.

Najbolje mi je kada predsjednik HDZa druge optuzuje za populizam i demagogiju

AA
Aartur
10:35 01.12.2021.

Tako se i Sanader hvalio 2008. Kriza će nas zaobići, govorio je. Sljedeće godine je podnio ostavku, a 2010. je uhićen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije