Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

D&B: Vanjski dug Hrvatske predstavlja sve veći problem

euro
arhiva vl
08.02.2010.
u 12:01

D&B ističe da veliki vanjski dug pojačava izloženost vanjskim šokovima koje smo već iskusili u oporavku ekonomije poslijednjih godina.

Dun & Bradstreet, bonitetna kuća, dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d, što je svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja. Rejting se nije promijenio niti jednoj državi. U regiji i dalje najviši rejting ima Slovenija (DB2c), a slijede je Mađarska (DB3d), Albanija (DB4a), Makedonija (DB4b), Srbija (DB5a) i BIH (DB6a).

Prema D&B-ovim podacima, 24,5 posto plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima kasnilo je više od 30 dana od ugovorenih rokova, 64,2 posto plaćanja izvršeno je u dogovorenom roku, a 9,9 posto plaćeno je 60 ili više dana po isteku ugovorenog roka. 2,7 posto plaćanja kasni više od 120 dana. Zbog kreditne krize, pritiska na tečaj i dugih okolnosti, D&B predviđa da će plaćanje stranim poduzećima i u daljnjem razdoblju ostati izazov za hrvatska poduzeća. D&B i dalje preporučuje stranim investitorima da poslovanje s hrvatskim poduzećima osiguraju akreditivom.

D&B ističe da veliki vanjski dug pojačava izloženost vanjskim šokovima koje smo već iskusili u oporavku ekonomije posljednjih godina. Prema podacima HNB-a vanjski dug je narastao na 55,9 milijardi dolara što je 15,1 posto više nego u 2007. godini. D&B procjenjuje da je dug u 2009. porastao na 58,8 milijardi američkih dolara unatoč restriktivnoj kreditnoj politici.

Predviđa se da će se Vlada u kratkom vremenu morati suočiti s velikim deficitom. Odluči li se Vlada na posudbu novca od MMF-a, morat će biti pod stand-by aranžmanom. Dolazak MMF-a značio bi još veći fiskalni udar na državu te produljio recesiju. Alternativa je ponovno zaduživanje na međunarodnim financijskim tržištima.

Ključne riječi

Komentara 13

RI
riise
20:07 08.02.2010.

08.02.2010. u 18:53h DoktorAmer je napisao/la: Odgovorit ću ti jednom rečenicom iz pisma Johna Adamsa upućenog Thomasu Jeffersonu, 1787.g. \"Sve zamršenosti, konfuzije i nevolje u Americi proizlaze ne iz nedostataka Ustava ili Konfederacije,ne iz želje za čašću ili vrlinom, nego iz jasnog nepoznavanja naravi novca, kredita i cirkulacije.\"

OB
-obrisani-
12:26 08.02.2010.

\"Predviđa se da će se Vlada u kratkom vremenu morati suočiti s velikim deficitom\". Deficit je otprilike ovo: Dođe Šuker i kaže kako 80% Proračuna imamo zadanog s mirovinama, zdravstvom, školstvom, plaćama državnih službenika, etc te da mora Proračun bitii 120 miljardi kuna. Proračun se puni porezima. Porezi se naplaćuju na svaku kupoprodaju, na plaće, na profit. Kad padne kupoprodaja, kad padnu plaće, kad padne profit, pada i porez. Rupa koja nastane od zamišljene sume novca i prikupljene je - deficit! Za lanjski Proračun od 118 milijardi uz koliko toliko lošu godinu, Šuker je predvidio da će rast u ovoj godini biti 0,5%. Međutim, očito je da se dešava pad BDP-a. Proračun neodrživ. Ići će se s rezanjem investicija, poticaja, ovog i onog, a neće se zadirati u \"stečena prava\". Onda će doći MMF i reći - Dečki od danas mirovine snižavamo za 50%, plaće snižavamo za 30%, sutra ćete prodati HEP i Hrvatske vode, ili tako nekako. Nitko se neće usuditi reći \"a\" od straha da ne ostane i bez takve mirovine, plaće. Onda ćemo se svi probuditi i shvatiti da smo iz seljačkih čizama uskočili u gospodske cipele bez pokrića.

XA
xaron
19:34 08.02.2010.

re: doktor amer Slazem se da su nasi univerziteti katatrofa, ali pogledaj ovu svjetsku krizu. Nju su kreirali sve MBA sa USA univerziteta ( uglavnom Harvard ), sve genijalac do genijalca sa konacnim rezultatom ravnim katastrofi. Nije to toliko dodo nivoa univerziteta koliko je do kvaliteta pojedinaca. Posalji budalu ( dovoljno upornu ) i ona ce zavrsiti bilo koji univerzitet na planeti, ali ce poslije proizvoditi idiotske rezultate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije