Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezonski poslovi

Dalmatinci i Istrani odlaze konobariti na Maltu i u Italiju

konobari
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
18.05.2015.
u 21:00

Jednu smo djevojku primili na recepciji, i to preko poznatih, nakon tjedan dana poslala je SMS da to nije za nju, tuži se jedan hotelijer

U turizmu, perjanici domaćeg gospodarstva, posao bi ove godine moglo naći između 40.000 i 50.000 ljudi. Koliko će ih ukupno raditi na turističkim poslovima, teže je odgonetnuti. Procjene idu od devedesetak tisuća, koliko tvrde u Sindikatu turizma, do 114.000 već krajem ožujka, prema Zavodu za mirovinsko osiguranje.

Novi hoteli i poslovi

Kako bilo, nešto novih radnih mjesta u turizmu donose i nove investicije. Tako će, recimo, Valamar samo u novom resortu na otočiću Sv. Nikola kod Poreča ove sezone zaposliti 250 ljudi, HUP Zagreb u svojim novim hotelima na dubrovačkom području planira ih zaposliti najmanje 120, u lošinjskoj Jadranki će s preuređenim boutique hotelom i vilom otvoriti pedeset novih radnih mjesta, u Maistri uz hotel Adriatic dvadeset itd. I dok se čini da će na svaki posao pohrliti stotine nezaposlenih, poslodavci kažu da to ne ide baš tako jednostavno. Čak ni u Zagrebu, gdje bi po zakonu velikih brojeva trebalo biti najlakše naći radnike.

– Svijećom tražimo deset dobrih konobara i pet recepcionera. Kad nekoga čak i nađete, zapravo nije zainteresiran. Jednu smo djevojku, recimo, primili na recepciji, i to preko poznatih, uz zamolbu. Radila je samo tjedan dana – tuži se zagrebački hotelijer. – Na kraju nam je samo poslala SMS da su njene ambicije ipak nešto drugo.

Ili negdje drugdje? Posao izvan granica Hrvatske cilj je mnogih Hrvata, a sezonski konobariti odlazi se, recimo, i na Maltu, u Italiju...

Po osam u sobi

– Da, dok naš turizam ‘uvozi’ radnu snagu prvenstveno iz susjedne BiH, naši odlaze raditi van. I to ne Slavonci, nego ljudi kojima je turizam na kućnom pragu, iz Dalmacije i Istre. S obzirom na plaće, ne treba se čuditi. Kod nas se konobar obično mora zadovoljiti sa 3500-4000 kuna, a vani ga čeka i dvostruko veća plaća. Da ne spominjem da su naši sezonci često osuđeni na neljudske uvjete stanovanja, po osam-devet ih bude u istoj sobi, sa samo jednim sanitarnim čvorom – kazuje Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma.

Kako bi osigurali kakvu-takvu kvalitetu, poslodavci redove ljeti popunjavaju stalnim sezoncima. Propisa pak o tome koliko zaposlenih mora biti prema broju stolova u restoranu ili kreveta i zvjezdica u hotelu, za što se zalaže sindikat, nažalost nema. Mnogi objekti rade s minimumom radne snage pa ne čudi da gosti na malobrojne i premorene domaćine imaju primjedbi.

>> Znate li koji su novi trendovi u turizmu?

Komentara 4

AN
anonimna1
10:06 19.05.2015.

kako se ponašaju sa personalom takav če i turizam imati. pa če tražit gdje je problem a (robovlasnici ) če dignut sidro i nestat kao i udrugim proizvodnim firmama.

ZO
zoom
10:44 19.05.2015.

S obzirom da sam zadnjih 22 god. u Ugostiteljstvu,radeći u najboljim Zg.restauranima(koje je nažalost recesija zatvorila) i sam radim sezonski.....totalna prevara...radiš od 10 do 12 sati(dvokratno),bez slobodnog dana,za otprilike 4000-5000 kuna. .totalno ponižavan i obezvrijeđen(kapitalizam na Balkanski naćin)....na kraju skužiš da uopće nisi prijavljen i da ti se uopče ne uplaćuje nikakav novac(jer otprilike radiš za nekog krimosa,ili jednostavno prevaranta)....to je nažalost Hrvatski turizam i zato nemojte biti frustrirani kad vidite tužnog i nad....anog konobara...:-(((imaju čak i sistem,kako svakih mjesec dana odraditi cijelu sezonu....radiš 1 mj.,ne prijavi te,ne plati te,a već u prićuvi ima novoga konobara ili kuhara....i tako uz par njih(naravno kroz pre vare)odradi našu vrlu sezonu....i ja se spremam Irsku(friend,nažalost fakultetski obrazovan)peće Burgere...za 2800 Eura:-)))))Bog ga blagoslovio....maknuti se iz ovoga smeća lopovskog,od Zemlje čim prije....jer ovoj zemlji samo uhljebi prolaze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije