Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Dalekovod ima nove gazde – Čovića i Nexus

Preuzimanje - U novoj upravi Dalekovoda neće sjediti i Čović iako će pomagati tvrtki.
18. ožujka 2014. u 15:11 1 komentara 4756 prikaza
Goran Brajdić
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Tvrtka Konsolidator uplatila je u ponedjeljak 150 milijuna kuna na prolazni račun Dalekovoda, čime je počela dokapitalizacija tvrtke i promjena vlasničke strukture.

Ubrizgavanje svježeg kapitala u tvrtku bilo je preduvjet za amenovanje plana restrukturiranja financijskih obveza koje su dovele do potraživanja vjerovnika Dalekovoda ukupno teških oko 1,7 milijardi kuna. Formalno će Dalekovod izdati 15 milijuna novih dionica koje će za 10 kuna po dionici upisati Konsolidator i zauzvrat dobiti oko 80 posto tvrtke s enormnim potencijalom.

Još jedan krug

Iza Konsolidatora stoje Vlado Čović i njegova Zagreb Montaža s otprilike 50 milijuna kuna te državno-privatni novac iz FGS-a Nexus, koji sudjeluje sa 100 milijuna kuna. Novo vlasništvo donijet će najvjerojatnije i novu upravu, koju trenutačno vodi Tomislav Brajdić. Kako doznajemo iz krugova bliskih novim vlasnicima, Zagreb Montaža trebala bi se angažirati oko tehničkog dijela poslovanja, a stručnjaci iz Nexusa voditi računa o financijama u tvrtki. Preuzimanje Dalekovoda velik je poslovni potez Vlade Čovića. Kad se ubroje prihodi Dalekovoda i Zagreb Montaže, ovom dokapitalizacijom Čović je stvorio carstvo s godišnjim prihodima od oko dvije milijarde kuna, ali istovremeno mora voditi i brigu o čak 3000 zaposlenih, koliko radi u dvije tvrtke. Zagreb Montaža i Dalekovod imaju mnogo zajedničkog u osnovnom poslovanju pa će dio poslova možda u budućnosti raditi i zajedno. Iako će se aktivirati u poslovanju, u Zagreb Montaži tvrde da Čović neće i formalno ući u Dalekovod kao član uprave te tvrtke.

Međutim, novcem iz FGS-a i Čovićeva džepa ne završava priča o preuzimanju Dalekovoda. Ide se u još jedan krug dokapitalizacije ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna. Uvjeti za nove investitore bit će jednaki kao u prvom krugu – dionica će i dalje koštati 10 kuna. U krugovima investicijskih ulagača potvrđuju nam da su obvezni mirovinski fondovi zainteresirani za Dalekovod. Izmijenjena zakonska pravila omogućuju im da preuzmu i do 20 posto neke tvrtke, a u Dalekovodu bi neki od već izloženih OMF-ova mogli iskoristiti ovu mogućnost do zakonskog limita.

Dionica raste

Ipak, odluka o “dubljem ulasku” u Dalekovod ovisit će prije svega o pregovorima s novim vlasnicima zagrebačke tvrtke i povjerenju koje će se stvoriti prema Čoviću s kojim mirovinci dosad nisu radili.

Interesantna je pojava na Zagrebačkoj burzi da je nakon vijesti o dokapitalizaciji dionici Dalekovoda vrijednost porasla, i to 2,77 posto. Dionicom se i dalje trguje po cijeni od otprilike 28 kuna pa je čudno da cijena raste u trenutku kada je budući većinski vlasnici kupuju tri puta jeftinije.

>>Je li bitka protiv nelikvidnosti postala unutarstranački rat?

>>Dalekovod spašen unatoč sucu Kolakušiću, uskoro dokapitalizacija od 150 mil. kn

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka