Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZSE TJEDNI PREGLED

Crobex 10 u plusu, INA dobitnik

zse
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/2
04.04.2014.
u 20:00

Tjedne promjene najlikvidnijih izdanja kretale su se u rasponu od +3,03 posto do -26,64 posto

Proteklog tjedna je redovni dionički promet na Zagrebačkoj burzi u odnosu na tjedan ranije uvećan te je iznosio 73 milijuna kuna što je rast od 29 milijuna kuna odnosno za 64 posto, prenosi hrportfolio.hr.

Tjedne promjene najlikvidnijih izdanja kretale su se u rasponu od +3,03 posto do -26,64 posto. Među najlikvidnijima su četiri izdanja porasla dok je povlašteno izdanje Adrisa tjedan završilo bez promjene.

Najbitnije vijesti su obavijest Povjerenstva za privatizaciju Petrokemije da nema ponuda za strateškog partnera za Petrokemiju. Ministar Vrdoljak je najavio restrukturiranje Petrokemije. Potpisan je ugovor između Janafa i MOL-a o transportu nafte. Objavljen je natječaj za eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, gdje svoje interese vidi i INA. Jadrankamen je lani ostvario gotovo 10 milijuna kuna dobiti i platio veliki dio duga radnicima. Konstruktorova predstečajna nagodba vraćena je na prvostupanjski sud. Jadroplov je Brodosplitu isplatio dug iz 2010 u iznosu od 18 milijuna dolara. Objavljeno je izvješće o dobit JGL-a u prošloj godini od rekordnih 72 milijuna kuna. Uljanik je izvijestio o potpisanim ugovorima za izgradnju još dva tankera za Trogir Maritime u vlasti Danka Končara. Tehnika je izvijestila o potpisu novog ugovora.

Indeks Crobex ostvario je tjedni pad od 0,20 posto na 1.749,76 boda. Crobex10 je porastao za 0,24 posto i tjedan završio na 981,39 boda.

Kod sektorskih indeksa rastao je jedino CROBEXturist (+7,01%), dok su ostali pali a najviše CROBEXindustrija (-5,37%).

Obveznički indeks Crobis bilježi rast od 0,32 posto, a Crobistr je rastao za 0,42 posto.

Najlikvidnije izdanje je Ledo, koji je skupio promet od 15,9 milijuna kuna i tjedan završio bez postotne promjene na cijeni od 8.606 kuna. HT je s prometom od 12,5 milijuna kuna, drugo najlikvidnije izdanje, a cijena je porasla za 0,57 posto na 166,25 kuna. Slijedi Ericsson Nikola Tesla koji je tjedan završio s padom od 0,25 posto i prometom od 7,5 milijuna kuna a zadnja cijena je iznosila 1.604,99 kuna.

Dobitnik tjedna je INA s tjednim rastom od 3,03 posto na 3.400 kuna i prometom od milijun kuna. Slijedi šesti najlikvidniji Adris-redovno izdanje, s rastom od 1,09 posto i prometom od 3,4 milijuna kuna. Rasli su još Valamar Adria Holding (+0,62%) uz promet od 1,6 milijuna kuna i već spomenuti HT (+0,57%).

Od deset najlikvidnijih, četiri izdanja su tjedan završila u crvenom. Gubitnik tjedna je peta najlikvidnija, Petrokemija s padom od 26,64 posto i prometom od 3,5 milijun kuna. Petrokemija je snažno pala radi propasti velike privatizacijske priče, za koju na kraju nije došla nijedna obvezujuća ponuda. S padom manjim od jedan posto slijede Čakovečki mlinovi (-0,47%), Podravka (-0,38%) i već spomenuti Ericsson NT (-0,25%).

Ukupno je deset izdanja trgovano u iznosu većem od milijun kuna, dok su 24 izdanja trgovana u vrijednosti većoj od pola milijuna kuna.

>> Crobex stagnirao, dobitnik Tankerska plovidba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije