Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restrukturiranje

Croatiju Airlines prvo izvući iz minusa, tek onda u privatizaciju

let
PIXSELL
27.07.2010.
u 19:30

Kompaniji slijedi moguća dokapitalizacija, ali i smanjenje broja zaposlenih kao i promjene u floti. Konkretne brojke zasad nisu poznate.

I dok se u medijima svako malo licitira novom aviokompanijom koja je zainteresirana za preuzimanje Croatije Airlines, vodstvo tog nacionalnog avioprijevoznika prvo želi tu tvrtku dovesti u pozitivno poslovanje.

Gubici već drugu godinu

CA je, naime, već drugu godinu u gubicima, lani je minus iznosio 198 milijuna kuna, a u prvom tromjesečju ove godine već skoro 100 milijuna. Do 2013. godine uprava CA želi kompaniju izvući iz crvenog, a potom, donese li Vlada odluku o privatizaciji te aviokompanije, krenuti u prodaju jer će joj tada i cijena biti veća. To nam je potvrdio Srećko Šimunović, direktor za marketing i nabavu u CA, a plan restrukturiranja te kompanije predstavljen je i Vladi. On se u grubo svodi na eventualnu dokapitalizaciju tvrtke, smanjivanje flote aviona, odnosno uvrštavanje aviona Bombardier Q400, ali i smanjivanje broja zaposlenih. No, konkretne brojke zasad nisu poznate. Najnovija informacija pak da je za CA zainteresiran Turkish Airlines Šimunoviću nije poznata, zato što u CA ne stižu nikakve formalne ponude jer odluke o privatizaciji još nema, ali upravi CA zainteresiranost ostalih kompanija svakako godi.

– To je potvrda da vrijedimo – poručuje Šimunović. Ranije se govorilo o eventualnom spajanju CA i slovenskog nacionalnog avioprijevoznika Adria Airwaysa, ali i o namjeri Lufthanse da kupi CA. Iz Lufthanse su te informacije bili demantirali, a o zajedničkom nastupu CA i Adria Airwaysa već se dugo govori. I sam direktor CA Ivan Mišetić, ne tako davno, zavapio je kako je privatizacija jedini spas za tu kompaniju, a katastrofalne poslovne rezultate opravdava krizom, odnosno manjim brojem putnika što se odrazilo i na poslovanje ostalih aviokompanija u Europi.

Sukobi sa sindikatom

U prilog tome ide i podatak da se i ono malo putnika koji usprkos krizi ne štede na putovanjima avionima odlučuje za niskotarifne aviokompanije. I Zračna luka Zagreb, s novim direktorom Tončijem Peovićem na čelu, okrenula se niskobudžetnim prijevoznicima što pak ljuti CA jer im te kompanije oduzimaju posao. No, u svakom slučaju CA očekuje razdoblje bolnih rezova, vrlo vjerojatno i sukoba sa sindikatom koji je nedavno pokrenuo štrajk kad je uprava dirnula u prava iz kolektivnog ugovora. Veći drugi dan prosvjeda uprava je popustila štrajkašima...

Komentara 13

ST
sttipe
20:58 27.07.2010.

pa uvik je bilo tako..nego,sta ce nama croatia airlines?ja sam osobno jednom letija s njom iz njemacke,i da sam za kartu tolike novce da sam s german wingsom moga triput u australiju otic i vratit se..

AS
astoria121
21:35 27.07.2010.

e pa tebi je najbolje da i ostanes tamo gdje jesi

ST
stefj
20:37 27.07.2010.

Zakon. Prvo ćemo novcima poreznih obveznika napraviti restrukturiranje, a onda ćemo kompaniju prodati u bescjenje... Hrvatska posla...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije