Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Croatia Airlines ostvarila neto gubitak od 100,47 milijuna kuna

U prvom kvartalu je CA prevezla 280 tisuća putnika što je za sedam posto manje u odnosu na 2009. U domaćem prometu broj putnika je smanjen za 14 posto, dok se međunarodni putnički promet smanjio za tri posto u odnosu na isti kvartal lani.
28. svibnja 2010. u 12:18 9 komentara 25 prikaza
let
Foto: PIXSELL

Croatia Airlines ostvarila je neto gubitak od 100,47 milijuna kuna u prvom tromjesečju ove godine, što uprava u financijskom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi objašnjava "sezonski zimski slabijim prometom i popunjenošću". Ukupni prihodi Croatije Airlinesa u prvom tromjesečju ove godine iznosili su 274,4 milijuna kuna, dok su u isto vrijeme prošle godine iznosili 335,9 milijuna. Ukupni rashodi u prvom kvartalu ove godine bili su 374,8 milijuna kuna, a lani 374,1 milijun kuna. Dok je gubitak sada iznosio 100,47 milijuna kuna, u isto vrijeme lani on je bio 38,22 milijuna kuna.

Ova usporedba pokazuje veliki i nerealni indeks podbačaja putničkog prometa zbog metodoloških razlika u izradi izvješća, objašnjava uprava hrvatskoga nacionalnog zračnog prijevoznika i ističe kako se podbačaj na razini ostvarenih "flown" rezultata očekuje najviše na razini manjeg broja putnika u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Iz uprave dodaju da su rezultati za 2009. računovodstveno evidentirani po "sales principu", odnosno prema ostvarenoj prodaji karata koja uključuje i prihod od putnika koje je Croatia Airlines prevezla u budućim razdobljima, dok su za ovu godinu iskazani na "flown principu", tj. na temelju prevezenih putnika.

U prvom tromjesečju je Croatia Airlines prevezla 280 tisuća putnika što je za sedam posto manje u odnosu na 2009. U domaćem prometu broj putnika je smanjen za 14 posto, dok se međunarodni putnički promet smanjio za tri posto u odnosu na isti kvartal lani.

Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • Avatar bok
  bok:

  ...ocito ima previs preplacenih i nesposobnih direktorcica s svojim soferima itd... Klasika za drzavne tvrtke diljem svita

 • Ugo Kajvez:

  Croatia Airlines je potalo potrčkalo i zakrpa njemačke lufthanse .............. to je glavni problem .........

 • vidimškoj:

  a kolika će bit otpremnina u nadzornom odboru????