Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad burze

Crni ponedjeljak na svjetskim burzama, Crobex pao više od 4 %

burza
Filip Brala/Pixsell
08.08.2011.
u 12:26

Pad do 4,5 % obilježio je prvi trgovinski dan na ključnom američkom tržištu

Indeks Zagrebačke burze Crobex najveća je žrtva sniženja kreditnog rejtinga SAD-a i dužničke krize koja trese eurozonu i najveće svjetsko gospodarstvo! Prvi trgovinski dan na globalnim burzama od Japana do Amerike, nakon što je agencija Standard & Poor’s u petak kasno navečer umanjila kreditni rejting SAD-a, obilježila je panična rasprodaja dionica, a svi veći najznačajniji svjetski indeksi izgubili su između 1,5 i 4 posto vrijednosti te su ovaj dan neki već proglasili “crnim ponedjeljkom”.

Nerealan pad u RH


Zanimljivo je da je hrvatske ulagače zahvatila panika, puno veća nego u SAD-u i Japanu. I dok su vodeći azijski indeksi prvoga trgovinskog dana u tjednu pali između 1,5 i 3 posto, Crobex je u ponedjeljak u jednom trenutku potonuo više od pet posto. Globalna vrijednost dionica prošli je tjedan, koji je bio najgori od kraja 2008. kada je svijet drmala duboka recesija, umanjena je 2,5 bilijuna dolara, a ključni indeksi pali su do pet posto. Veliki gubici nastavljaju se.

– Hrvatsko tržište dionica je negativno reagiralo pod pritiskom loših vijesti sa svjetskih tržišta. Djelomično se može raditi o općoj rasprodaji portfelja velikih inozemnih institucionalnih ulagača koji kada se odluče na prodaju, tada prodaju sve periferne dijelove portfelja poput ulaganja u Hrvatskoj – kazao je analitičar Damir Novotny.

No čini se ipak da su u paničnu rasprodaju krenuli domaći ulagači, koji su još osjetljiviji na velike poremećaje na tržištu kapitala.

– Vjerujem da se radi o rasprodaji domaćih ulagača koji su osjetljivi na informacije s inozemnih tržišta, a manje ili nikako ne analiziraju fundamentalne vrijednosti poduzeća u čije dionice ulažu. Naime, stanje kod naših najvećih poduzeća koja su kotirana na burzi nije tako loše, upravo suprotno, te u tom smislu ne postoje razlozi za prodaju dionica pod svaku cijenu – istaknuo je Novotny.

Europa je u trgovinski tjedan startala u blagom minusu, ali trend se preokrenuo u rano poslijepodne. Vrijednosti europskih dionica porasle su poslije izvještaja da je Europska središnja banka ECB počela otkupljivati državne obveznice Italije i Španjolske. Njemački DAX, britanski FTSE 100, španjolski CAC-40 i talijanski FTSE MIB u ponedjeljak rano poslije podneva bili su u plusu od 0,2 do 4,3 posto.

Dionice nekih većih zapadnoeuropskih banaka skočile su i više od pet posto, a talijanska banka Popolare je u jednom trenutku obustavila trgovinu, zbog prevelikog rasta cijene svojih dionica. Globalni indeks dionica - MSCI - kojim se prati kretanja vrijednosti dionica u 23 najrazvijenije zemlje svijeta, blago je oslabio.

Sve oči svjetskih investitora ipak su jučer bile usmjerene na američko tržište, gdje je trgovanje počelo u 15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu. Neki su strahovali da bi burze mogle doživjeti i potpuni potop. Neki su spominjali i pad do 10 posto. No u prvih pola sata trgovanja ključni američki indeksi S&P 500, Nasdaq i drugi, pali su između 1,9 i 2,5 posto da bi se situacija dramatično mijenjala iz minute u minut. Već nakon sat vremena trgovine Nasdaq je potonuo gotovo 4,5 posto.

– To je panična rasprodaja! Za rasprodaju nema razloga, jer ne idemo ponovno u recesiju. Imali smo nevjerojatne zarade u ovoj godini – komentirao je za Bloomberg Jeffrey Saut, glavni investicijski strateg u Raymond James & Associates u St. Petersburgu na Floridi, koji upravlja s imovinom od 275 milijardi dolara. Paralelno s padom američkih burzi, naglo se zaokrenuo trend i na europskim burzama. Njemački burzovni indeks DAX tako je iz plusa u pola sata prešao u crveno i dan završio u minusu od gotovo 4 posto, što mu je najniža vrijednost u ovoj godini.

Velika neizvjesnost

Narodna dionica HT-a izgubila je jučer čak 7 posto na vrijednosti i pala je na 235 kuna. Dom holding se srozao 12,1 posto, IGH je izgubio 11,07 posto, Petrokemija 10,43 posto, a Ericsson Nikola Tesla iBelje, strmoglavili su se 10,12 odnosno 10,07 posto. Trgovinski dan na Zagrebačkoj burzi obilježio je promet veći od 70 milijuna kuna.

Što se pak američkih burzi tiče, u prvih tri sata trgovine pad vrijednosti stabilizirao se između 3,5 i 4 posto, ali neizvjesnost je bila jedina riječ koju su koristili američki analitičari kada su bili upitani što će se događati do kraja dana.

Ključne riječi

Komentara 20

DE
deus ex machina
13:42 08.08.2011.

SVE JE TO „ŠARENA LAŽA“ Prvo, trgovanje na Burzi nije trgovanje realnim (stvarnim) vrijednosnicama već „TRGOVANJE OČEKIVANJIMA“! Drugo, dolar koji ima funkciju svjetske valute izdaje Američka federalna banka koja je jedina emitivna banka n asvijetu (banka koja štampa novac) koja nije u državnom vlasništvu niti pod državnom kontrolomveć je vlasništvo „sivih eminencija“ svjetske vladavine (Rockefeler, Rotshild…itd). SAD kao predvodnica „zapadnog svijeta“ već decenijama žive ne od proizvodnje već od pljačke tuđih prirodnih resursa (nafte). Centar stvarnwe ekonomske moći „pomaknuo se u Aziju (Kina, Japan, Južna Koreja), ne treba nikako zanemariti ni Rusiju sa nevjerojatnim potencijalima kao ni Indiju.U EU još je jedino Njemačka konkurentna na svjetskom 8proizvodnom) tržištu. Sve u svemu“vrč je dugo išao na izvor“ i sad je ….puknuo! Ovo je početak kraja „zapadne civilizacije“ koja više nije u stanju nositi se sa sposobnijima na jedinstvenom, svjetskom tržipštu. Pred nama su burna, apokaliptična vremena!

CH
chemica
13:44 08.08.2011.

Sad nam više ni turizam ne može pomoći.

TA
tapiros
13:13 08.08.2011.

Samo u početku dana su EU burze išle gore, sada su ponovno u debelim minusima - ruši se sve, recesija je očito ponovno tu! Zapravo nije niti prestala, već je samo umjetno novim zaduženjima gurnuta pod tepih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije