Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spajanja

Continental i United udruženi u najveću svjetsku aviokompaniju

Boeing
Reuters
04.05.2010.
u 07:54

United je dosad prema broju letova bio treći, a Continental četvrti američki prijevoznik, dok će udruženi s prvog mjesta potisnuti američku Deltu. Zajedno lete na 370 destinacija širom svijeta i prevoze 144 milijuna putnika godišnje.

Američki avioprijevoznici United i Continental Airlines ujedinjuju se i postaju najveća svjetska kompanija u toj branši, piše BBC.

Dvije su se kompanije, naime, udružile u jednu tvrtku, koja će biti najveći zrakoplovni prijevoznik u svijetu, a kako će nositi ime United Airlines, Continental je zapravo "progutan". Novi brend iskombinirat će, naime, samo Continentalove boje s Unitedovim imenom. Spajanje je vrijedno 3,2 milijarde američkih dolara, a objema bi kompanijama trebalo donijeti uštedu od oko milijardu dolara godišnje. Novoj kompaniji sjedište će biti u Chicagu, a izvršni direktor bit će sadašnji čelnik Continentala Jeff Smisek.

Nakon objave spajanja dionice obaju tvrtki na newyorškoj burzi porasle za po 51 cent, a spajanje je opisano kao udruživanje jednakih. United je dosad prema broju letova bio treći, a Continental četvrti američki prijevoznik, dok će udruženi s prvog mjesta potisnuti američku Deltu. Zajedno lete na više od 370 destinacija širom svijeta i prevoze 144 milijuna putnika godišnje.

Ni u jednoj od kompanija nisu htjeli govoriti o detaljima kao što je potencijalno smanjenje zaposlenih, već samo kako će iz spajanja proizaći puno jača i efikasnija aviokompanija - i organizacijski i financijski - i bolje pozicionirana i uspješnija u odnosu na ostalu konkurenciju u globalnoj avioindustriji.

Prije stupanja na snagu sporazuma o udruživanju, nužno je odobrenje regulatora odgovornog za zaštitu tržišnog natjecanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije