Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preispitivanje smjernica

Cilj ECB-a je osigurati gospodarstvu povoljne uvjete kreditiranja

G20 economy ministers meet in Venice for two-day summit
Foto: G20 ITALY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.07.2021.
u 00:30

1,850 milijardi eura vrijedan je ECB-ov krizni program kupnje obveznica u korona krizi

Nakon što je prošlog tjedna podigla ciljanu stopu inflacije Europska središnja banka preispitat će smjernice monetarne politike na idućoj sjednici s ciljem očuvanja povoljnih uvjeta financiranja u gospodarstvu eurozone, najavila je čelnica ECB-a Christine Lagarde.

Nakon 18-mjesečne revizije monetarna vlast u Frankfurtu objavila je da će odsad u srednjoročnom razdoblju ciljati godišnju stopu inflacije o dva posto umjesto kao “blizu, ali ispod dva posto”.

Nastavak labave politike

Poruka je to tržištima da bi ECB u razdobljima slabog rasta BDP-a mogao ‘zažmiriti’ na neko vrijeme viših stopa inflacije premda je službeno priopćeno da je odudaranje ispod ili iznad granice od dva posto nepoželjno. Najava preispitivanja smjernica monetarne politike na idućoj sjednici tumači se kao signal da središnja banka neće prerano zaoštriti monetarnu politiku, iako bi cijene u sljedećem razdoblju morale rasti nešto snažnije, ali tek nakratko, procjenjuju u ECB-u, a prenosi Reuters.

Prošlog vikenda u Veneciji je održan sastanak skupine G20 nakon kojeg je Lagarde izjavila da će srpanjska sjednica ECB-a “donijeti zanimljive varijacije i promjene”.

– Bit će važna, moramo kroz dulji rok dobivati željene rezultate kako bismo pokazali da ćemo ispuniti preuzete obaveze, pa će smjernice sigurno biti preispitane – rekla je Lagarde.

Prema aktualnim smjernicama Europska središnja banka obvezala se kupovati obveznice sve dok to bude potrebno te držati ključne kamatne stope na važećim, rekordno niskim razinama sve dok se izgledi za inflaciju “snažno ne približe” ciljanoj razini, piše Reuters.

Iako nije precizirala u kojem smjeru će se i smjernice revidirati, čelnica banke ustvrdila je da je ECB-ov cilj osigurati gospodarstvu eurozone povoljne uvjete kreditiranja.

– Procjenjujem da ćemo i dalje odlučno održavati povoljne uvjete financiranja u našem gospodarstvu – izjavila je Christine Lagarde za Bloomberg TV.

Naglasila je kako zasad nije vrijeme za raspravu o smanjivanju monetarne potpore. ECB-ov krizni program kupnje obveznica u pandemiji, poznat po skraćenici PEPP, vrijedan 1,850 milijardi eura, trajat će barem će do ožujka 2022., a nakon toga mogao bi dobiti “novi format”, zaključila je Christine Lagarde.

Cjenovna stabilnost

– Idućeg tjedna razgovarat ćemo o novim smjernicama koje uključuju novu definiciju cjenovne stabilnosti Formulacija smjernica mora se modificirati da uključi novu definiciju stabilnih cijena– rekao je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos.

Premda se, prema njegovim riječima gospodarstvo 19 članica eurozone, oporavlja, situacija je i dalje “krhka” zbog pandemije i neke zemlje poput Španjolske ne stoje tako dobro kao Njemačka.

– Moramo održavati povoljne uvjete financiranja. Povlačenje fiskalnih i monetarnih stimulusa mora biti vrlo razborito, vrlo postupno i ne smije biti preuranjeno – poručio je potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos i bivši španjolski ministar gospodarstva.

VIDEO Plenković otvorio Dubrovnik forum

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije