Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVIO DZS

Cijene žitarica veće za 14%, evo koji su proizvodi pojeftinili

Pšenica
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/4
27.11.2017.
u 07:54

Prema izvješću DZS-a, očekuje se da će cijene poljoprivrednih proizvoda u cijeloj ovoj godini porasti za 4,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem su tromjesečju ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani porasle za 4,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom su cijene biljnih proizvoda porasle za 4,2, a stoke, peradi i stočnih proizvoda za 4,1 posto.

Na rast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, utjecale su cijene proizvoda u skupinama žitarica, industrijskog bilja, krmnog bilja i voća, dok cijene proizvoda u ostalim skupinama uglavnom bilježe blaži pad cijena. 

Tako su, primjerice, cijene žitarica povećane 14 posto, industrijskog bilja 8,5 posto, krmnog bilja 3,6 posto a voća za 0,5 posto.

Pad cijena zabilježen je, pak, kod povrća, za 2,2 posto, vina za 6,3 posto, a maslinovog ulja za 2,4 posto.

Na rast cijena stoke, peradi i stočnih prizvoda utjecale su cijene stoke i peradi kao i cijene stočnih proizvoda. Od skupina proizvoda koje čine najveći udio u stočarstvu u usporedbi s istim razdobljem lani najviše su porasle cijene mlijeka, za 7,9 posto, cijene svinja, za 5,4 posto, i cijene goveda, za 1,8 posto. Porasle su i cijene konzumnih jaja, za 3,2 posto.

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Pšenica
1/10

Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u trećem tromjesečju u usporedbi s istim lanjskim kvartalom porasle su za 1,1 posto, na što je najviše utjecao rast cijena energije i maziva.

Cijene energije i maziva su porasle za 5,2 posto, a povećane su i cijene sadnog materijala, za jedan posto, stočne hrane, za tri posto, te veterinarskih usluga za 1,8 posto. Cijene gnojiva su pak pale za 3,7 posto.

U 2017. očekuje se rast cijena veći od 4,5 posto

Prema izvješću DZS-a, očekuje se da će cijene poljoprivrednih proizvoda u cijeloj ovoj godini porasti za 4,6 posto u odnosu na prošlu godinu.

DZS objašnjava da je procjena indeksa cijena u poljoprivredi za 2017. izračunana na temelju kretanja cijena poljoprivrednih proizvoda od siječnja do rujna tekuće godine i procjene kretanja cijena za razdoblje listopad – prosinac.

Tako se očekuje da će cijene biljnih proizvoda porasti 4,8 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda za 4,3 posto.

Najveći rast cijena kod biljnih proizvoda očekuje se kod voća, za 29,3 posto. Cijene žitarica porasti će 7,9 posto, cijene industrijskog bilja 10,4 posto, a povrća 3,7 posto.

Pad cijena među biljnim proizvodima očekuje se kod krumpira (uključujući sjemenski) za 3,2 posto, cvijeća i sadnica za 1,2 posto, vina za 4 posto te maslinovog ulja za 8,6 posto.

Kod stoke i stočnih proizvoda tijekom 2017. rast će cijene proizvoda koji imaju značajniji udio u stočarstvu - svinje, goveda. Tako se očekuje da cijene svinja porastu 10,7 posto, a goveda 1,8 posto.

Istodobno se očekuje pad cijena mlijeka za 10,5 posto, konzumnih jaja za 2,4 posto itd.

Kod cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji očekuje se blagi pad cijena u odnosu na prošlu godinu.

Najveći pad cijena se očekuje kod gnojiva, za 11, 7 posto te stočne hrane, za 4,1 posto. 

Cijene sjemena i sadnog materijala će porasti 1,1 posto, veterinarskih usluga 2,9 posto i energije i maziva 10 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije