Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Cijene stanova 16% niže nego 2008., kupuju samo najhrabriji

Najveći pad cijena bilježe Pula (-1,6 posto) i Dubrovnik (-2,8 posto), a godišnji pad Zagreb (-3,9 posto) i Rijeka (-2,2 posto).
31. listopada 2012. u 10:43 4 komentara 11 prikaza
stan
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Novi padovi na tržištu nekretnina – prema najnovijim podacima portala Crozilla.com prosječne tražene cijena stanova pale su 0,5 posto mjesečno, 1,3 posto godišnje te 3,9 posto u odnosu na listopad 2010.godine. U odnosu na isti mjesec 2008. godine cijene stanova u prosjeku su pale 16 posto.

Najveći pad cijena bilježe Pula (-1,6 posto) i Dubrovnik (-2,8 posto), a na godišnjoj razini Zagreb (-3,9 posto) i Rijeka (-2,2 posto).

U Rijeci je tijekom listopada prosječna tražena cijena stana ostala jednaka rujanskoj, 1464 eura po četvornom metru, što je 2,2 posto manje no lani u istom mjesecu. U Osijeku su prosječne tražene cijene na mjesečnoj razini porasle za 1,8 posto, a na godišnjoj razini 0,6 posto, pa se za jedan kvadrat u prosjeku tražilo 966 eura. U Varaždinu cijene stanova na mjesečnoj razini porasle za 0,7 posto, a na godišnjoj razini pale za 0,8 posto. Tamo se za četvorni metar u prosjeku tražilo 1047 eura.

Pad cijena od 0,3 posto na mjesečnoj i 3,9 posto na godišnjoj razini bilježe stanovi u Zagrebu, a njihova je prosječna tražena cijena tijekom listopada iznosila 1714 eura po kvadratu. Cijene pulskih stanova, gdje se tijekom listopada za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo 1406 eura, na mjesečnoj razini bilježe pad od 1,6 posto, a na godišnjoj blagi porast od 0,4 posto.

U Splitu je, prema podacima portala Crozilla.com, tijekom listopada cijena stana iznosila 2131 euro po metru kvadratnom, a to je 0,6 posto manje no mjesec ranije te 0,4 posto manje no u istom mjesecu lani. Pad cijena od 0,2 posto na mjesečnoj te 1,5 posto na godišnjoj razini bilježe stanovi u Zadru, gdje se za jedan kvadrat u prosjeku tražilo 1577 eura.

Po prosječnoj cijeni od 3048 eura za četvorni metar tijekom listopada su se na portalu Crozilla.com oglašavali stanovi u Dubrovniku, a ta je cijena 2,8 posto niža no mjesec prije.

Najveći pad u središtu Zagreba

Najveći godišnji pad cijena bilježe stanovi u središtu Zagreba, a njihova je cijena pala 6,1 posto, a za jedan se četvorni metar u prosjeku tražilo 1947 eura. Pad od 0,6 posto na mjesečnoj i 3,9 posto na godišnjoj razini bilježe stanovi u Novom Zagrebu, a tijekom listopada njihova je prosječna tražena cijena iznosila 1426 eura.

Stanovi u zapadom dijelu grada na mjesečnoj razini bilježe pad cijena od 0,8 posto te pad od 3,3 posto na godišnjoj razini, a za jedan metar kvadratni, prema Crozillinim podacima, u prosjeku se tražilo 1658 eura. Najmanje promjene u cijenama bilježe stanovi u istočnom dijelu Zagreba, a njihove su cijene, kao i prošli mjesec ostale 1725 eura, dok su na godišnjoj razini pale 1,7 posto.

Statistike pokazuju da je situacija na tržištu nekretnina već mjesecima gotovo jednolična, iz mjeseca u mjesec cijene nekretnina bilježe lagana odstupanja koja u konačnici rezultiraju nižim cijenama, a s obzirom na to da nema naznaka promjene, za očekivati je da ćemo u tom tonu ući i u još jednu godinu.

Pri kupnji profitiraju kupci, najviše oni koji imaju gotovinu, a u kredite se upuštaju samo najhrabriji.

Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • mario72:

    Nisam moga a da se ne javim na komentar o lažnim cijenama stanova jer iko imalo pametan zna da je to cijena za keš tj može se spustiti i do 15% a svi oni koji koji uzimaju kredit trebaju znati ... prikaži još!i tu cijenu pomnožiti s 2 ili čak s 2,5 i dobit će pravu cijenu stanova u HR bez ikakvih popusta.

  • nezaposleni:

    imao sam 7 000 eura za kupnju nekog stana, ali kurve i alkohol su odneseli većinu i sada se nadam da će cjene još pasti, pa ću za 550 Eur moći kupiti neku dobro opremljenu garsonjeru, a nudim u zamjenu ... prikaži još! i starog Fiću bez motora i kotaća

  • jajan:

    A kad uplatiš, doznaš da si ostao bez stana i para, jer prodavač grca u dugovima, banka sjela na stanove...