Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Cijene nafte porasle zbog geopolitičkih napetosti

Francuska je sinoć izvela velike zračne napade na položaje Islamske države u Siriji, pa su investitori krenuli u pojačane kupnje nafte
16. studenoga 2015. u 14:16 1 komentara 51 prikaza
20.02.2014., Sibenik - Prvi puta u Hrvatskoj benzinske postaje imaju pravo same formirati i mijenjati cijene goriva po uzoru na europsko trziste.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog geopolitičke napetosti nakon terorističkog napada islamskih militanata u Parizu, no rast je ograničila prekomjerna opskrba.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte za isporuke u idućem mjesecu porasla 34 centa u odnosu na prethodni zatvaranje i iznosila je 44,81 dolar. U gotovo istom je iznosu bila u plusu i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po  41,1 dolar za barel.

Francuska je sinoć izvela velike zračne napade na položaje Islamske države u Siriji, pa su investitori krenuli u pojačane kupnje nafte.

 - Nakon terorističkih napada u Parizu u cijene je uračunata i određena premija rizika. Prethodno smo svjedočili prekomjernim prodajama pa je ovo sada ujedno i tehnički oporavak", konstatirao je Frank Klumpp iz Landesbank Baden-Wuerttemberga.

Neimenovani izaslanik jedne zemlje iz regije Perzijskog zaljeva pri Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) izjavio je za Reuters kako vjeruje da bi na srednji rok pojačane napetosti mogle podići cijene nafte, pogotovo ako međunarodna zajednica poduzme dodatne korake protiv krijumčarenja nafte i ako napadne naftna postrojenja pod kontrolom IS-a u Siriji i Iraku.

Rast cijena kočile su ipak bojazni da će napadi dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo a uteg je i dalje prekomjerna opskrba. "Naša je prognoza za prvu polovicu iduće godine negativna. I dalje su prisutna negativna makroekonomska kretanja, a i rastu zalihe sirove nafte", ističu u Morgan Stanleyu.

U Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) procjenjuju da su u spremnicima širom svijeta krajem rujna bile uskladištene rekordne tri milijarde barela sirove nafte i naftnih proizvoda.
Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 39,21 dolara, što znači da je pala za jedan dolar u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • Avatar Glina74
    Glina74:

    laž nafta nije poskupila dapače pojeftinila je to je samo priprema ovoga komunističkoga režima da može poskupiti