Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Cijene nafte porasle, OPEC odlučio povećati proizvodnju

U posljednjih mjesec dana cijene su skliznule s tih razina upravo zbog toga što se očekivalo da će OPEC, po prvi put nakon 18 mjeseci, povećati proizvodnju.
25. lipnja 2018. u 07:27 2 komentara 332 prikaza
OPEC
Foto: Reuters/Pixsell

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna snažno porasle jer je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odlučila povećati proizvodnju za manju količinu nego što se očekivalo. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 2,9 posto, na 75,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio gotovo 6 posto, na 68,60 dolara.

Nafta Svjetska tržišta Cijene nafte prošloga tjedna pale, očekuje se povećanje proizvodnje

Cijeloga prošloga tjedna cijene su nafte oscilirale u vrlo uskom rasponu, da bi u petak snažno porasle, nakon što su članice OPEC-a na sastanku u Beču jednoglasno dogovorile povećanje proizvodnje za otprilike milijun barela dnevno.

"Dogovorili smo povećanje od milijun barela dnevno, kao što je bilo predloženo. Smatramo da će to zadovoljiti potrebe za naftom u drugom dijelu godine", poručio je saudijski ministar energetike Khaled al-Faleh.

Od siječnja 2017. OPEC i skupina nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi ublažili neravnotežu između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, smanjili zalihe u svijetu i tako poduprli cijene. Zahvaljujući tome, cijene nafte već godinu i pol dana postupno rastu, pa su polovicom svibnja dosegnule najviše razine u više od tri godine.

Trump je prvi put kritizirao svoje saveznike iz Saudijske Arabije (na slici s prijestolonasljednikom Bin Salmanom) Najavio naftni rat Trump: Stop rastu cijena goriva

U posljednjih mjesec dana cijene su skliznule s tih razina upravo zbog toga što se očekivalo da će OPEC, po prvi put nakon 18 mjeseci, povećati proizvodnju. Povećanje je manje nego što se procjenjivalo. Naime, stvarno povećanje, kažu analitičari, neće biti milijun barela dnevno nego otprilike 770.000 barela jer nekoliko zemalja, koje su u posljednje vrijeme zabilježile pad proizvodnje, vjerojatno neće uspjeti ispuniti cjelokupne kvote, dok ostali proizvođači vjerojatno neće moći dovoljno povećati proizvodnju da bi ispunili tu prazninu.

„Ulagači su se plašili da će na tržište doći puno nove nafte, no to se neće dogoditi, barem ne zasad. Pričalo se o povećanju od oko 1,8 milijuna barela dnevno, a moglo bi biti samo oko 600.000 barela”, kaže John Kilduff, partner u tvrtki Again Capital.

Crno zlato Zaustavljen rast cijena nafte, u SAD-u rekordna proizvodnja

Podršku cijenama pruža i pad proizvodnje u krizom pogođenoj Venezueli i Libiji te rizik od smanjenja proizvodnje u Iranu, kao posljedica sankcija koje je toj zemlji nametnuo SAD.

Uz to, u SAD-u su prošloga tjedna pale zalihe jer počinje sezona povećane potrošnje goriva, dok se proizvodnja drži na dosadašnjoj, rekordnoj razini. Ulagače je iznenadio i podatak, koji je u petak objavila tvrtka Baker Hughes, da je prošloga tjedna broj naftnih postrojenja u SAD-u pao za jedan, na ukupno 862 postrojenja, ispod najviše razine od ožujka 2015. godine. To je prvi pad broja tih postrojenja u posljednjih 12 tjedana, što znači da se ne očekuje značajniji rast proizvodnje u SAD-u.

OPEC
1 / 8
Gorivo
Plutajući Černobil strah od katastrofe Ovo je nuklearka koju nazivaju 'plutajućim' Černobilom Naftna platforma Nakon 6 tjedana Poruke iz Rusije i Saudijske Arabije izazvale oštar pad cijena nafte
Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
  • Deleted user:

    ;Iskreno se nadam da će osvanuti dan kada će naftu umjesto za gorivo upotrebljavati za boje i izradu lakova, a vožnja će biti na vodik ili na struju! Tako da nas više niko nikada neće moći ucjenjivati cjenama nafte i ... prikaži još! plina!? Bar vode imamo, a biti će je još i više kao i sunca i vjetra? Sve je bolje od tog smrada za proizvodnju energije!?

  • Biouskoli91:

    Uvijek se pricalo da su karteli protuzakoniti. Osim kad se radi o nafti.