Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Cijena nafte probila granicu od 60 dolara po barelu

Saudijska Arabija i Rusija žele nastavak redukcije proizvodnje s obzirom na to da im o cijeni nafte ovise proračuni
31. listopada 2017. u 09:12 1 komentara 634 prikaza
nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Cijena nafte probila je granicu od 60 dolara po barelu, investitori u naftne kompanije vratili su se, a OPEC iako je postigao cilj redukcije proizvodnje prema postojećim informacijama nastavlja politiku smanjenja ponude na tržištu kako bi potjerao cijene prema gore.

Nafta IZNAD 58 DOLARA Nakon saudijske poruke cijene nafte stabilne

Prije godinu dana, naime, OPEC je s još nekoliko zemalja izvan kartela od kojih je najutjecajnija Rusija dogovorio da će proizvodnju nafte smanjiti za 750.000 barela dnevno na 32,5 milijuna barela dnevno. Iako je cijena crnog zlata varirala tijekom godine do kraja 2017. ipak se popela preko 60 dolara po barelu. 
Saudijski princ Mohammed bin Salman najavljuje da će se dogovor produljiti, a slično je potvrdio i ruski predsjednik Vladimir Putin rekavši da bi se akcija trebala održati najmanje do kraja iduće godine. Oba lidera ovise o cijeni nafte koja u najvećoj mjeri puni njihove proračune. Pritom je Saudijska Arabija potpuno ovisna o prodaji nafte s obzirom na to da 70 posto prihoda proračuna dolazi od nafte dok je u Rusiji tek 40 posto prihoda proračuna vezano za proizvodnju nafte i plina, kojeg Rusija ima čak i više nego nafte. Putinova administracija vrlo je konzervativna u procjenama pa je i proračun za 2018. godinu sastavila na temelju prognoze cijene nafte od 40 dolara po barelu. Sve preko toga znači neočekivani prihod za rusku državu koji će se sasvim izvjesno realizirati. Dvije velesile mogu zadovoljno trljati ruke, ali kad njima svane, potrošačima diljem svijeta se smrkne jer ovaj dogovor znači i skuplje gorivo, veće cijene transporta, au konačnici i opće poskupljenje svih proizvoda i usluga diljem svijeta.

Zasad nema reakcije u obliku podizanja cijena goriva već se one drže na razinama iz prošle godine, ali izgledno je da će se cijene povećati u idućim mjesecima. S druge strane cijena nafte od oko 70 dolara po barelu učinila bi i ulaganja u istraživanje i razvoj u Hrvatskoj pa čak i na moru isplativijima i atraktivnijima, a to je pak krucijalno za energetsko osamostaljenje naše države. Sastanak OPEC-a tradicionalno će se održati u Beču početkom studenog kada će biti poznato i je li postignut konačan dogovor kojeg većina izvora najavljuje, a lideri potvrđuju. I dok se najveći proizvođači nafte iz tradicionalnih izvora dogovaraju o smanjenju proizvodnje, SAD bilježi rekorde u proizvodnji iz škriljevca. Koliko je to isplativo vrlo je upitno s obzirom na to da analitičari upozoravaju da je ‘break-even’ u toj metodi cijena od oko 70 dolara po barelu. Ulagači na tržištu kapitala dobro zarađuju na očekivanom rastu vrijednosti nafte, a klade se na rast cijena u idućih pola godine. Dionice naftnih tvrtki i dalje blago padaju na tržištu zbog velikih gubitaka koje su pretrpjele.

Burka Nevjerojatno Ovaj selfie izazvao je bijes u Saudijskoj Arabiji: Sram te bilo! Mirko Zelić Akademik upozorava: 'Hrvatska će uskoro postati potpuno ovisna o uvozu nafte i plina' Nafta POVEĆANA PROIZVODNJA Cijene nafte pale nakon pet tjedana rasta
INTERVJU S OPRAH
Meghan i Harry šokirali priznanjem da su se vjenčali u tajnosti i da se ona htjela ubiti
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • m.ivanisevic2:

    Rusiji o nafti i plinu ovisi cca. 15% proračuna, manje nego Hrvatskoj od turizma. Ali bitno da vi sve znate.